Cardul european de asigurat va costa mai putin de 2 lei noi

Magazin Salajean 14 decembrie 2006 0

Cardul european de asigurat va costa mai putin de 2 lei noiDupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, persoanele asigurate in sistemul romanesc de asigurari sociale de sanatate vor avea dreptul de a primi Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS). Primirea cererilor de eliberare a cardului la casele teritoriale de asigurari de sanatate este posibila incepand cu prima zi lucratoare a anului viitor. Prin urmare, cei care pleaca peste hotare chiar in primele zile ale anului 2007, nu vor putea primi cardul in avans, deoarece procedurile de eliberare acestora vor demara doar dupa ce Romania va fi acceptata oficial in UE.

Corin Penciuc, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj, a declarat, in cadrul conferintei de presa de ieri, 13 decembrie, ca acest card certifica dreptul de a primi asistenta medicala, care devine necesara in perioada unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii. Acesta are un termen de valabilitate de sase luni.

Actele necesare pentru eliberarea cardului

Acest card va fi eliberat de catre Casa de Asigurari de Sanatate la care sunt inscrisi asiguratii si poate fi obtinut pe baza unei cereri – tip care va fi completata la sediul CAS-ului. Asiguratii vor trebui sa se prezinte cu o copie dupa buletinul sau cartea de identitate si cu dovada ca este asigurat ( adeverinta de salariat, talonul de pensie, sau alt act specific, dupa caz). In cazul minorilor sub 14 ani, in locul copiei dupa cartea de identitate se va depune o copie dupa certificatul de nastere. Ulterior cardul va fi primit la adresa specificata de solicitant in cerere, in termen de sapte zile lucratoare de la solicitare. Pretul la care asiguratii CNAS vor putea obtine cardul este de 2,166 RON (21.660 lei vechi).

Penciuc a mai adaugat ca de aceasta facilitate nu pot beneficia persoanele care nu si-au achitat la zi contributia la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. De asemenea, cardul nu da dreptul posesorului sa beneficieze de tratamente in strainatate pentru problemele de sanatate pre-existente calatoriei. De mentionat ar fi si faptul ca, in cazul in care asiguratul pierde cardul in tara, poate solicita eliberarea unuia nou. Daca disparitia cardului survine in timpul sejurului in strainatate, asiguratul poate solicita CAS-ului emitent, direct sau prin intermediul sistemului public de asigurari de sanatate din statul respectiv, un certificat de inlocuire a cardului.

Totodata daca asiguratul are deja un card, dar a carui valabilitate de sase luni inceteaza in timpul unei calatorii in strainatate, poate solicita in avans eliberarea unui nou card, in prelungirea celui dintai.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »