Caravana Comisiei Europene, la Zalau

Magazin Salajean 6 octombrie 2008 0

Caravana Comisiei Europene, la Zalau

Caravana Comisiei Europene – Cetatenia europeana…. Nu doar cuvinte, ci drepturi concrete!, a ajuns in Zalau vineri. Astfel, intre orele 10 – 18, in Piata 1 Decembrie 1918, in cadrul campaniei de informare derulata de catre Fundatia Familia si Ocrotirea Copilului in parteneriat cu Primaria Zalau, au fost promovate catre public notiunea de cetatean european si drepturile asociate acestui statut. Pe langa discutiile libere cu participantii la eveniment, echipa de la standul caravanei a organizat concursuri cu premii, proiectii video si a oferit materiale promotionale.

Locuitorii municipiului Zalau sunt cetateni europeni, iar mobilitatea fortei de munca, si nu numai, ii duce in tari membre ale Uniunii Europene. Prin actiunea organizata, se ofera posibilitatea de a afla care sunt avantajele cetateniei europene, avantaje de care un cetatean se poate bucura doar daca respecta si regulile, legile tarii de origine, ale tarii in care temporar locuieste, a tinut sa declare Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau.

Campania de informare a demarat in 24 septembrie, simultan in patru orase diferite din tara, si a continuat pana sambata, la finalul campaniei fiind parcurse 40 de orase.

Cu privire la drepturi, orice cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene este si cetatean al Uniunii Europene si beneficiaza de drepturi specifice. Acest lucru implica: dreptul de a vota si de a candida la alegerile locale si europene in statul membru in care cetateanul are resedinta, chiar daca acesta nu este statul de origine; dreptul de a beneficia de o buna administratie a institutiilor europene si accesul la documentele lor; dreptul de a adresa petitii Parlamentului European si de a depune plangeri in legatura cu gestionarea institutiilor europene; dreptul la protectia consulara; accesul liber la piata muncii din statele membre.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »