Carantina si focare de rabie in Salaj

Magazin Salajean 14 noiembrie 2007 0

Ieri dupa amiaza a fost confirmat un focar de rabie in localitatea Pecei, comuna Banisor. Razvan Chiorean, directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Salaj, a declarat ca rabia a fost depistata la o vulpe ce a intrat intr-o gospodarie. Cum laboratorul a confirmat suspiciunile medicilor veterinari, vulpea a fost sacrificata, iar restul animalelor din sat – vaccinate.

Carantina de gradul III a fost instituita pe o raza de 30 de kilometri, in urma depistarii altor doua cazuri de rabie, unul in orasul Jibou si altul in localitatea periurbana Var. In Var, o pisica a muscat doua persoane. Acestea au fost trimise de urgenta la medic pentru vaccinare antirabica, iar animalul, diagnosticat cu rabie, a fost sacrificat. La fel s-a procedat si cu cainii din sat. Cel de-al doilea caz a fost la Jibou, unde un localnic ne-a anuntat ca in gospodarie i-a intrat o vulpe care i-a atacat cainele. S-a descoperit in urma analizelor ca vulpea era bolnava de rabie. Si aici au fost sacrificate animalele, a spus directorul DSV Salaj.

Aceste cazuri au fost precedate de un altul, depistat de autoritatile sanitar-veterinare in comuna Marca, in 29 octombrie. A fost vorba de o vulpe, care a intrat intr-o gospodarie, muscand-o pe sotia proprietarului. Femeii i s-a administrat vaccinul antirabic, iar animalele au fost sacrificate, a spus Razvan Chiorean.

Acesta a subliniat ca este deosebit de important ca, in situatiile in care sunt muscati de vreun animal, oamenii trebuie sa se prezinte la medic, pentru administrarea vaccinului. Aceasta masura se impune indiferent daca animalele au fost vaccinate sau nu, a spus directul DSV Salaj.

In localitatile unde au fost depistate animale bolnave de rabie s-a dispus carantina de gradul III pe o raza de 30 de kilometri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »