Carantina in patru localitati, din cauza rabiei

Magazin Salajean 6 martie 2008 0

Dupa focarele de rabie pe care specialistii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Salaj le-au descoperit in judet saptamana trecuta, alte patru localitati sunt sub zodia acestei boli, fiind in carantina de gradul III. Ionel Ciunt, director adjunct al DSV Salaj, ne-a declarat ca toate cele patru focare – din Guruslau, Zimbor, Lupoaia si Voivodeni – au avut drept cauza vulpi ce aveau virusul turbarii. In patru localitati rurale au fost identificate focare de rabie, dupa ce vulpi bolnave de turbare au patruns in gospodarii. Conform normelor ce se impun in asemenea cazuri, s-a facut catagrafia animalelor domestice si s-a instituit carantina in sate pe o raza de protectie de 3 kilometri si o raza de supraveghere de alti 10 kilometri. Pentru a fi protejati si oamenii, s-a luat legatura cu circumscriptiile sanitare din localitati, in vederea administrarii vaccinului antirabic, deosebit de important pentru ca epizootia sa nu se raspandeasca, a spus directorul DSV Salaj.

Pe langa focarele respective, alte cinci localitati sunt tinute sub observatie de DSV Salaj, din cauza ca si aici exista suspiciunea de rabie. In prezent, in judet exista 17 focare de rabie active. Cu toate ca erau mai multe, cateva localitati au iesit din carantina dat fiind ca erau de anul trecut. Pentru ca a trecut perioada de trei luni prevazuta de norme fara sa mai avem animale bolnave, am putut sa inchidem cateva focare depistate la sfarsitul anului 2007 a spus Ciunt.

Reamintim ca focarele de rabie au izbucnit in Salaj in ciuda campaniei de vaccinare a vulpilor efectuata la sfarsitul anului 2007, actiune in care au fost puse 3.000 de momeli vaccinale in paduri. Numarul acestora s-a dovedit, insa, insuficient, comparativ cu animalele din mediul silvatic.

Ca urmare, campania va trebui reluata in aceasta primavara in Salaj, dar si in alte noua judete: Alba, Arad, Bistrita Nasaud, Maramures, Harghita, Mures, Bihor si Satu Mare. De aceasta data, momelile vaccinale vor fi imprastiate din elicoptere, cate 50 pe fiecare kilometru patrat de padure.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »