Carantina in localitatea Rus din cauza unei pisici turbate

Magazin Salajean 15 decembrie 2008 0

Carantina in localitatea Rus din cauza unei pisici turbate Localitatea Rus din Salaj a intrat in carantina de gradul III dupa ce inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj au gasit ca fiind pozitive la virusul turbarii probele ridicate de la pisica unui localnic.

Observand comportamentul ciudat al animalului, localnicul a izolat-o si a anuntat medicul veterinar din comuna. Acesta a decis ca simtomele prezentate indica turbare si a solicitat o echipa DSVSA Salaj care sa duca pisica la laboratorul din Zalau, pentru prelevarea de probe. Cristian Maghiar, inspector in cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca in localitate au fost instituite toate masurile ce se impun in cazul acestei epizootii, pentru evitarea raspandirii bolii. Un localnic din Rus a anuntat medicul veterinar din comuna ca pisica are un comportament ciudat. Medicul a suspectat animalul de turbare si, intr-adevar, probele supuse analizelor la laboratorul DSVSA Salaj au dovedit ca pisica avea rabie. Animalul a fost sacrificat, iar in localitate a fost deplasata de urgenta o echipa de medici, care a instituit carantina de gradul III. Am trimis localnicii la circumscriptia medicala, pentru a primi vaccinul antirabic si am facut catagrafia carnasierelor din gospodariii, spus Cristian Maghiar.

Potrivit sursei citate, pisica a luat virusul turbarii din mediul silvatic. Carantina impusa in sat este pe o raza de protectie de trei kilometri si o raza de supraveghere de alti zece kilometri.

In Salaj a fost efectuata o actiune de vaccinare a vulpilor prin folosirea de momeli vaccinale. In numar de 5.000, acestea au fost raspandite in zonele unde au fost semnalate cazuri de turbare la vulpi, masura urmarind limitarea aparitiei si raspandirii acestei epizootii.

Judetul s-a confruntat, in 2008, cu o situatie fara precedent in privinta rabiei, fiind inregistrate aproape 50 de focare de rabie, din care au fost inchise 41.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »