Carantina in Hurez din cauza rabiei

Magazin Salajean 14 februarie 2008 0

Autoritatile sanitar-veterinare din Salaj au identificat un nou caz de rabie in judet, de aceasta data localitatea ghinionista fiind Hurez, comuna Horatu Crasnei. Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Salaj, a declarat ca si la Hurez, ca in situatiile precedente, se impune carantina si masurile care se iau conform planului de combatere a acestei epizootii. Am depistat un nou focar de rabie, provenind de la vulpe, in localitatea Hurez. Animalul a intrat in gospodaria unui localnic, unde a fost omorat. Am prelevat probe si analizele au aratat ca animalul era bolnav de turbare. Ca urmare, am instituit in sat carantina de gradul III, pe o raza de protectie de 3 kilometri si o raza de supraveghere de alti 10 kilometri. De asemenea, am sacrificat carnasierele care au intrat in contact cu vulpile, a spus directorul DSV Salaj.

Specialistii sanitar-veterinari spun ca o posibila explicatie pentru incidenta mare a cazurilor de rabie in aceasta perioada ar fi faptul ca, dupa iarna, vulpile intra in localitati in cautare de hrana, multe fiind bolnave de turbare.

Planul de masuri ce trebuie urmate in asemenea cazuri, reprezentantii DSV Salaj au catagrafiat carnasierele din Hurez si le-au administrat vaccinuri impotriva rabiei. Vaccinul antirabic ajunge sa aiba, astfel, o importanta deosebita in situatiile in care oamenii sunt muscati de vreun animal, indiferent daca acesta a fost vaccinat sau nu. Este neaparata nevoie ca cetatenii sa se prezinte pentru administrarea vaccinului antirabic, in cazul in care care sunt muscati de vreun animal. Altfel, nu avem cum evita raspandirea bolilor, a spus directul DSV Salaj.

In ceea ce priveste suspiciunea de rabie in satul Dragu – de care se temeau reprezentantii DSV saptamana trecuta, Mircea Martin a spus ca rezultatul analizelor a fost negativ.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »