Caramidarii terorizeaza Jiboul

Magazin Salajean 6 iunie 2008 0

Caramidarii terorizeaza Jiboul

Incidentul de zilele trecute, din Jibou, cand tineri de etnie roma au spart ferestrele a trei locuinte de pe strada Stejarilor, ia amploare, pe fondul nemultumirilor si a idignarii familiilor carora le-au fost aruncate pietre in geamuri, dar si a vecinilor acestora. Oamenii sunt revoltati din cauza ca nu este prima data cand se intampla asemenea incidente si, sustin ei, romii care locuiesc pe aceeasi strada le distrug si gradinile sau le fura din gospodarii.

Dupa noaptea de marti spre miercuri, cand trei familii de pe strada Stejarilor (fosta Caramidarilor, n.r.) s-au trezit in zgomot de ferestre facute tandari, povestea de la Jibou ia amploare. Oamenii sunt revoltati de gestul tinerilor de etnie roma si sustin ca nu este prima stricaciune pe care o au de indurat din partea vecinilor care locuiesc in capatul dinspre Soimus al strazii. Nemes Francisc, unul din jibouanii care s-a trezit cu fereastra sparta, ne-a declarat ca romii distrug si gradini, fura din gospodariile celorlalti, iar pietrele in geam au pus capac sirului de rautati. Omul este atat de suparat, incat a depus plangere la Politie impotriva tinerilor ce i-au spart geamul. Nu e prima data cand fac asa ceva. De data asta, m-am trezit cu fereastra sparta, in mijlocul noptii. Am sunat repede la 112, ca ne-am speriat, iar dimineata am depus plangere la Politie. Ar trebui sa se ia masuri si sa inceteze lucrurile astea, ne-a spus Nemes Francisc. Plangerii lui i se adauga cele depuse de ceilalti jibouani de pe strada cu pricina, care au avut de suferit din cauza romilor.

Zeci de dosare penale

De altfel, impotriva romilor din cartierul Caramidarilor sunt depuse teancuri intregi de plangeri, iar multi dintre romi au zeci de dosare penale la activ. Chiar si dintre tinerii care au aruncat cu pietre in geamuri, trei au deja 54 de dosare penale, ne-a declarat comandantul sef al Politiei Jibou, Iulian Pop. In privinta incidentului de zilele trecute, am fost anuntati de familiile care locuiesc pe strada Stejarilor ca le-au fost sparte ferestrele locuintelor cu pietre. Deplasati la fata locului, politistii au constatat ca vinovati de acest lucru se fac cativa tineri de etnie roma, care mai au si alte dosare penale. La inceput, au fost gasiti vinovati de incident doar trei tineri din sase, dar apoi cercetarile au relevat ca cinci dintre ei au aruncat cu pietre in ferestre. De asemenea, trei au intocmite deja 54 de dosare penale pentru furturi si alte infractiuni. La Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj se afla 32 din aceste dosare, in timp ce diferenta pana la 54 sunt in lucru la noi. Intrucat familiile carora le-au fost distruse geamurile de la locuinte au depus plangere, celor cinci tineri le vor fi intocmite dosare penale si de aceasta data, pentru infractiunea de distrugere de bunuri, a declarat comandantul sef al Politiei Jibou.

Sport local: aruncatul cu piatra

Multimea dosarelor penale este explicabila, din punctul de vedere al locuitorilor strazii Stejarilor, care povestesc cum vecinii lor romi dau cu pietre si dupa ei, nu doar in geamurile caselor. Maria Pop ne-a spus ca s-a trezit, recent, cu o piatra de marimea unui ou de gaina suierandu-i pe langa obraz, ziua in amiaza mare, desi nu i-a provocat in vreun fel pe tinerii care au aruncat-o. Eram langa poarta, cand i-am vazut trecand pe drum si m-am intors ca sa intru in curte. Atunci au aruncat cu o piatra dupa mine si am avut noroc ca nu m-a atins. Mi-a trecut pe langa obraz si am pastrat-o, ca sa i-o arat fiului meu cand va veni acasa. As vrea sa se opreasca si sa nu mai faca rele, ca numai blestematii fac in ultmii ani, ne-a pus Maria Pop. Batrana sta singura de cand i-a murit sotul si marturiseste ca ii este urat si frica mai ales noaptea, chiar daca incuie usa cu cheia. Mi-e tare frica, mai ales ca stau singura, iar noaptea ma incui cu cheia, de teama sa nu intre peste mine, ne-a spus femeia.

E pace, daca sunt bani

Alti vecini sustin ca, desi nu toti locuitorii de etnie roma fac nelegiuiri, cei care fura si nu au nici minimul de respect pentru restul familiilor din cartier i-au adus in culmea disperarii. Oamenii i-au dat in judecata in nenumarate randuri si din cauza ca se leaga de copii, cand acestia se intorc de la scoala, si povestesc ca, daca sunt femei care se intorc din schimbul III de la lucru, sotii trebuie sa le astepte la intrarea in cartier, pentru a ajunge in siguranta acasa. Dupa spusele jibouanilor, romii de pe strada cu ghinion comit infractiuni mai ales cand nu au alte surse de venit decat furturile. Cand gasesc de lucru pe la vecini, cu ziua, sau in anotimpul ciupercilor, cand culesul lor le asigura un ban, lucrurile nu iau intorsaturi neplacute in cartierul Caramidarilor. In rest, mai mereu se petrece vreun furt ori vreun scandal, incat oamenii au ajuns la capatul rabdarii. Chiar si dintre persoanele de etnie roma sunt destule care sunt nemultumite de comportamentul unora dintre familiile rome ce locuiesc in zona si considera ca acestea ar trebui sa se linisteasca. Iar pe strada sunt multe familii de romi, care totalizeaza aproximativ 680 de persoane.

Mutatul

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »