Capusele fac prapad! Boala Lyme musca si din salajeni

Magazin Salajean 21 mai 2012 0

Capusele fac prapad! Boala Lyme musca si din salajeni

Boala Lyme, cauzata de o banala muscatura de capusa, pare sa fi isterizat, in ultimele zile, Romania, dupa ce tot mai multi romani au fost muscati de aceste insecte pe cat de mici, pe atat de periculoase. Cazul cel mai mediatizat a fost cel al actorului Serban Ionescu, care in ultimul an a fost tintuit la pat de crunta boala. Pentru tratarea lui intr-o clinica din strainatate, premierul Victor Ponta a insistat pentru deblocarea sumei de 88.000 de lei din fondul de urgenta, dar in teritoriu sunt si multe alte cazuri de oameni care au de suferit in urma muscaturilor de capusa. Doar in Salaj, cateva zeci de persoane au ajuns din aceasta cauza la Urgenta, in 2012, iar doi salajeni au fost depistati cu boala Lyme.

Statistica anului curent este ingrijoratoare, comparativ cu cea a anului trecut, in ceea ce priveste salajenii ajunsi la Urgenta Spitalului Judetean de Urgenta Zalau cu diferite alergii si reactii adverse in urma muscaturilor de capusa. Daca in intreg anul trecut s-au inregistrat doar 65 de astfel de pacienti, in 2012 lucrurile sunt mult mai grave: in fiecare saptamana, zeci de persoane sufera din cauza muscaturilor acestor insecte, iar situatiile cele mai multe se inregistreaza la finalurile de saptamana cu vreme insorita, cand oamenii ies la picnic si la iarba verde.

Pe cat de mici, pe atat de periculoase, capusele pot cauza, prin muscatura lor, adevarate batai de cap, ele fiind transmitatori pentru o gramada de boli, inclusiv boala Lyme. De la inceput de stare de rau, cu febra si cefalee, se poate ajunge la afectiuni grave, precum paraliziile . Actorul Serban Ionescu a fost muscat de o capusa in vara anului 2011, fiind diagnosticat ulterior cu boala Lyme. Starea lui de sanatate s-a inrautatit constant in ultimele luni, barbatul ajungand sa fie tintuit la pat si sa aiba mari dificultati la deglutitie, la a-si misca mainile si picioare si la tot ceea ce inseamna igiena personala. Pentru tratarea lui intr-o clinica din strainatate, premierul Victor Ponta a insistat pentru deblocarea suma de 88.000 de lei din fondul de urgenta, astfel ca actorul va ajunge, cel mai probabil, intr-o unitate medicala de specialitate din Austria, unde se va cauta o solutie la cumplita maladie.

Insa, daca situatia lui Serban Ionescu este una mediatiza intens, trezind, astfel, atentia autoritatilor centrale, in judetele Romaniei, zeci de cazuri raman pierdute si trecute cu vederea si, desi nu toti cei muscati de capusa dezvolta neaparat boala Lyme, exista si pacienti in stare grava, pentru care un ajutor de genul celui acordat lui Serban Ionescu ar face minuni.

Opt suspiciuni in aceasta primavara

In Salaj, de cand s-a incalzit vremea si oamenii au putut iesi la iarba verde, si pana in prezent, s-au inregistrat opt persoane suspecte de boala Lyme, diagnosticul fiind confirmat, pana in prezent, doar la patru. Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Ligia Marincas, ne-a declarat ca din aceste patru cazuri, analizele au indicat ca doua persoane fusesra muscate de capuse undeva in trecut, in timp ce la doua persoane muscaturile au fost recente (simptomele pot aparea la 20

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »