Captura record de tigari de contrabanda in Salaj

Magazin Salajean 8 octombrie 2010 0

Captura record de tigari de contrabanda in Salaj

Sapte persoane din judetele Salaj, Satu Mare si Maramures, parte dintr-un grup infractional de contrabanda cu tigari, au fost retinute pentru 24 de ore si trimise, miercuri, in Arestul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, dupa ce oamenii legii au descins la domiciliile acestora, de unde au confiscat peste 120.000 de pachete de tigari, masinile in care erau depozitate acestea, sute de litri de alcool contrafacut si banii obtinuti din vanzarea tigarilor. Aceasta este cea mai mare captura de tigari de contrabanda descoperita la nivelul judetului Salaj.

Dupa sase luni de investigatii, oamenii legii au prins, miercuri dimineata, o retea de contrabandisti cu tigari, cei implicati provenind din judetele Salaj, Satu Mare si Maramures. Din cercetarile efectuate, tigarile erau introduse in tara de un satmarean, care le depozita intr-o anumita locatie din judetul Satu Mare, unde a fost gasita si cea mai mare cantitate de tigari de contrabanda, si de unde erau distribuite si in celelalte judete, pentru a fi vandute in diferite locatii: la coltul strazii si in piete, ba chiar si in unitati comerciale.

Sase luni de investigatii

Inspectorul sef al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, Iosif Ghiurca, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa organizata ieri la sediul inspectoratului, care sunt rezultatele anchetei in acest caz. In urma cu aproximativ sase luni, colegii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, impreuna cu cei ai Serviciului de Informatie si Protectie Interna au primit informatii potrivit carora un grup de persoane se ocupa cu trafic de tigari de provenienta Ucraina.

Am analizat aceste informatii si am stabilit un mod de lucru operational, astfel incat, miercuri dimineata, in jurul orei 6, in baza autorizatiilor de perchezitie emise de Judecatoria Jibou, am organizat 23 de perchezitii domiciliare in cele trei judete mentionate, a declarat Iosif Ghiurca.

Tigarile erau ascunse in masini

Aproximativ 150 lucratori din cadrul IPJ Salaj, ai Brigazii Mobile de Jandarmi Cluj, ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean Salaj si din cadrul Serviciuuil de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj, impreuna cu procurorii, au cercetat miercuri dimineata locuintele celor presupusi implicati in contrabanda cu tigari. In urma actiunii, au fost retinute in vederea confiscarii 127.436 de pachete de tigari de provenienta Ucraina, Rusia si duty free only, estimate la valoarea de peste 1,2 milioane de lei.

Tigarile respective au fost gasite in mijloace de transport, fapt pentru care s-a dispus ridicarea acestora, si anume: o autoutilitara marca Ford Transit, o remorca acoperita si o autoutilitara Mercedes Sprinter, toate acestea avand locuri special amenajate pentru camuflarea tigarilor. De asemenea, au fost confiscate si alte bunuri, precum 525 de litri de alcool rafinat si 124 de litri de lichior contrafacut, 56.200 de lei si 970 de euro, o arma cu aer comprimat detinuta ilegal, o sabie tip ninja si inscrisuri privind sume de bani pe care invinuitii le aveau de incasat ca urmare a distribuirii tigarilor, a precizat inspectorul sef al IPJ Salaj.

Pana la 15 ani de inchisoare

In urma acestei actiuni, sapte persoane, trei din judetul Salaj si cate doua din judetele Satu Mare si Maramuresau fost retinute si trimise in Arestul IPJ Salaj. Acestea au fost prezentate ieri Judecatoriei Jibou cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Pompilia Stana, a declarat ca suspectii risca pedepse cu inchisoarea de pana la 15 ani. In cauza, se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor asimilate infractiunii de contrabanda, care consta in colectarea, detinerea, producerea, transportul, vanzarea de marfuri, cunoscand ca acestea provin din contrabanda, cu agravarea prevazuta de lege prin faptul ca a fost savarsita de doua sau mai multe persoane.

De asemenea, suspectii sunt cercetati si pentru detinerea in afara impozitului fiscal a produselor accizabile nemarcate sau marcate necorespunzator, precum si detinerea peste limita a 10.000 de tigarete, respectiv bauturi spirtoase de peste 200 de litri sau produse intermediare de alcool peste 300 de litri. Pedeapsa prevazuta pentru aceste actiuni este de inchisoare de la cinci la 15 ani, a declarat prim procurorul Stana. Potrivit acesteia, data fiind complexitatea cauzei, in acest dosar au fost desemnati sa lucreze toti cei trei procurori de la Parchetul de pe langa Judecatoria Jibou.

Cea mai mare captura de tigari

Captura celor peste 120.000 de pachete de tigari este considerata una dintre cele mai mari descoperita in judetul Salaj. Ca si amploare, am considerat ca aceasta ar fi una din cele mai mari capturi, daca ne referim cel putin la judete de interior, si anume exceptand cazurile de la Politia de Frontiera unde sunt depistate cantitati impresionante de tigari de contrabanda importate. Insa la nivelul judetului, este cea mai mare captura de tigari de contrabanda, a declarat inspectorul sef al IPJ Salaj, Iosif Ghiurca.

Potrivit acestuia, pentru depistarea si prinderea grupului infractional de contrabanda cu tigari au fost implicate mai multe forte. La nivelul celor trei judete a fost constituit un grup de lucru operational pentru gestionarea problemei evaziunii fiscale si a contrabandei cu tigari, respectiv lucratori din cadrul IPJ Salaj, ai Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Garda Financiara, Vama, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Serviciul de Informatie si Protectie Interna, lucratorii din cadrul Compartimentului de Crima Organizata si Politia Transporturi Feroviare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »