Capilnasiu vrea sa ceara rezilierea contractului de canalizare

Magazin Salajean 31 mai 2010 0

Capilnasiu vrea sa ceara rezilierea contractului de canalizare

Nemultumita de ritmul in care OMS Ungaria, firma responsabila cu reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare din Zalau, reface drumurile sparte, municipalitatea este hotarata sa ceara rezilierea contractului. Pentru a nu se ajunge in aceasta situatie, primarul Radu Capilnasiu a dat constructorului un ultimatum: strazile unde au fost inlocuite deja conductele sa fie refacute pana cel tarziu in data de 10 iunie. Am purtat o discutie in acest sens cu reprezentantii Companiei de Apa Somes (beneficiarul proiectului – n. red.) si am pregatit o adresa in care dam termen OMS ca pana cel tarziu in 10 iunie sa finalizeze macar strazile principale pe care au lucrat. In caz contrar, vom cere rezilierea contractului, a spus edilul, vineri, in cadrul unei conferinte de presa.

Capilnasiu sustine ca daca anul trecut, antreprenorul a lucrat cat de cat in grafic, de la inceputul lui 2010 si pana in prezent, a taraganat exagerat de mult repararea portiunilor sparte: In ciuda motivelor obiective pe care le-au invocat – iarna lunga, vremea ploioasa – nu mai putem accepta ca strazile aglomerate sa fie pastrate in stadiu de santier. Nu mai au nicio scuza. De fiecare data cand le cerem socoteala, ne promit ca se apuca de treaba si atat. Pe strazi precum Mihai Eminescu si Ciresului au montat conductele inca de anul trecut, dar nici acum nu au turnat asfaltul. Le-am solicitat sa reia refacerea partii superioare a strazii Titulescu, pentru ca acolo e dezastru, dar nu au facut nimic.

Oficialii Companiei de Apa Somes recunosc ca OMS nu s-a incadrat in grafic si ca se inregistreaza intarzieri si in ceea ce priveste refacerile cu asfalt. Constructorul isi ia banii pe masura ce finalizeaza cate o lucrare. Asta inseamna ca pana ce nu aduce portiunea sparta la stadiul initial, nu primeste niciun ban, ne-a declarat Lucian Croitoru, purtatorul de cuvant al autoritatii contractante. In ceea ce priveste o eventuala reziliere a contractului, oficialul Companiei o considera o masura extrema pe care nu o dorim si care ar prejudicia populatia. In acest sens a dat ca exemplu un proiect ISPA derulat in 2005 in Cluj-Napoca, rezilierea contractului facand ca licitatia pentru desemnarea unui nou constructor sa nu poata fi reluata decat dupa doi ani. Sper sa nu se ajunga la reziliere. Si mai sper sa gasim intelegere la antreprenor, care sa finalizeze lucrarile incepute, a adaugat Croitoru.

Acesta nu este primul conflict dintre administratia locala si contructorul ungur. In 2007, municipalitatea a fost data in judecata de 23 de ori de catre OMS, care se ocupa, la acea data, de refacerea retelei de apa din Zalau, in cadrul programului SAMTID. Procesele au fost intentate dupa ce Primaria Zalau a sanctionat de mai multe ori antreprenorul pentru refacerea necorespunzatoare a domeniului public, cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei. Administratia locala a avut castig de cauza in 20 de procese.

Lucrarile ce se deruleaza in aceasta perioada in municipiul Zalau fac parte dintr-un amplu proiect al Companiei de Apa Somes, in valoare totala de aproape 197 milioane de euro. Proiectul prevede ca pana la finele acestui an sa fie inlocuite conductele de alimentare cu apa pe noua strazi din municipiu, cele de canal pe 24 de strazi, extinderea retelei de apa pe 20 de strazi si extinderea retelei de canalizare pe 30 de strazi. Lucrarile vizeaza imbunatatirea calitatii si accesului la infrastructura de apa si canalizare, prin furnizarea de servicii de alimentare cu apa si canalizare conform practicilor si politicii Comunitatii Europene.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »