Canicula pârjoleşte Sălajul!

magazinsalajean 4 iulie 2012 0
Canicula pârjoleşte Sălajul!

Mihaela Moldovan

Meteorologii au emis, ieri, o nouă avertizare cod galben de caniculă, potrivit căreia, până în 6 iulie, valul de caldură va cuprinde toate regiunile ţării, inclusiv judeţul Sălaj.
Vremea va fi caniculară, iar temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 pe arii relativ extinse în zonele de câmpie şi de deal.
Ieri a avut loc videoconferinţa referitoare la măsurile pentru reducerea impactului negativ al temperaturilor ridicate asupra stării de sănătate a populaţiei. În urma acestei videoconferinţe, prefectul judeţului, Chiş Filonaş, a convocat şedinţa Comitetului judeţean de coordonare a intervenţiei rapide care a analizat măsurile deja impuse la nivelul instituţiilor, dintre care amintim: difuzarea către serviciile medicale ( medici de familie, spitale, servicii de ambulanţă) a fişei de raportare a cazului de deces datorat caniculei, activarea Planului de intervenţie judeţean a Serviciului de ambulanţă, raportarea zilnică a numărului de solicitări pentru serviciul de ambulanţă şi verificarea respectării condiţiilor igienico-sanitare din unităţile de profil alimentar.
Pentru evitarea stărilor de rău cauzate de temperaturile ridicate, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18 şi o hidratare corectă a organismului. „Este recomandat să se bea zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15 – 20 de minute. Nu trebuie consumat alcool – inclusiv bere sau vin – din cauză că acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii şi trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) întrucât acestea sunt diuretice”, au declarat reprezentanţii MS.
Recomandările sus menţionate sunt cu atât mai importante cu cât circa zece sălăjeni au ajuns la spital, în această vară, cu stări de rău ori cu lipotimii, din cauza temperaturilor mult prea ridicate.
Un alt lucru căruia trebuie să îi fie acordată atenţie este alimentaţia. Meniul zilnic trebuie să se bazeze pe fructe şi legume proaspete, cu un conţinut ridicat de apă, cireşele, căpşunile, pepene, merele, roşiile şi castraveţii spălaţi foarte bine fiind uşor de găsit în pieţe, în această perioadă. Evitaţi, în schimb, afumăturile, pastele făinoase, salamurile şi alte produse de carne prelucrată. Astfel de produse pot provoca, în această perioadă, colite şi fermentaţii intestinale. Meniul poate să conţină însă legume fierte în abur, stropite cu puţin unt sau ulei, brânzeturi, peşte la grătar. „O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă”, se arată într-un comunicat de presă remis de MS.

Fără ventilatoare la peste 32 grade Celsius

Specialiştii recomandă pentru zilele calde de vară purtarea pălăriilor de soare şi a unei îmbrăcăminţi ample, lejere, din fibre naturale (pânză, in, bumbac n.r.), de culori deschise, iar pe parcursul zilei sunt binevenite duşurile călduţe, fără a vă şterge de apă. Aparatele de aer condiţionat trebuie reglate astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, iar ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius. Dacă nu există aer condiţionat în locuinţă/la locul de muncă, trebuie petrecute două, trei ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat, gen cinematografe, spaţii publice sau magazine.
De asemenea, creşterea temperaturii din locuinţe poate fi limitată prin închiderea ferestrelor pe timpul zilei, tragerea draperiilor şi a jaluzelelor şi deschiderea geamurilor seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer în perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

Recomandări pentru bolnavii cronici şi copii

Pentru copiii mici şi pentru sugari, este recomandată realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer, hidratarea corespunzătoare şi păstrarea sistemului de alimentaţie nemodificată prin introducerea de alimente noi. Părinţii trebuie să acorde atenţie îmbrăcăminţii celui mic, care trebuie obligatoriu să poarte pe cap o căciuliţă atunci când este scos din casă în orele caniculare din zi.
Pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice trebuie creat un un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului şi este strict interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei. Totodată, trebuie menţinută cu rigurozitate igiena personală, prin efectuarea a câte trei, patru duşuri pe zi.
Tratamentul medicamentos trebuie continuat conform indicaţiilor medicului, dar este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »