Canicula impune angajatorilor masuri extreme

Magazin Salajean 27 iunie 2007 0

Canicula prelungita din ultima perioada este foarte probabil sa atinga temperaturi extreme. Daca acestea se mentin cel putin doua zile consecutiv, atunci intra in vigoare prevederile Ordonantei de Urgenta 99/2000, care ii obliga pe angajatori sa ia masuri pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca.

Stabilite impreuna cu liderii de sindicat sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor, aceste masuri vizeaza doua obiective majore: ameliorarea conditiilor de munca si mentinerea starii de sanatate a lucratorilor. Enumeram cateva dintre acestea: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice; asigurarea ventilatiei la locurile de munca; alternarea perioadei de lucru cu cea de repaus in spatii umbrite si, pe cat posibil, in prezenta unor curenti de aer; asigurarea a cate 2-4 litri de apa minerala/persoana/schimb, precum si a echipamentului individual de protectie.

Potrivit conducerii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj, in cazul in care administratorul unei firme nu poate asigura astfel de conditii, se mai prevad si alte masuri, cum ar fi: reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de munca sau intreruperea colectiva a activitatii, cu exceptia locurilor unde, potrivit legii, aceasta nu este posibila. Ulterior, conducerea firmei si cea a sindicatului vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat.

Directorul firmei care incalca astfel de prevederi risca amenzi intre 1.500 si 2.500 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »