Canicula face ravagii printre salajeni

Magazin Salajean 24 iulie 2007 0

Canicula face ravagii printre salajeni

* Cazurile de lesin, deshidratare acuta si hipertermie au continuat sa dea de furca cadrelor medicale din cadrul spitalelor salajene. La sfarsitul saptamanii trecute, 43 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce au avut de suferit de pe urma temperaturilor ridicate.

Temperaturile extrem de ridicate inregistrate la sfarsitul saptamanii trecute au facut ravagii printre salajeni. Purtatorul de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca, la unitatile spitalicesti din judet s-au prezentat nu mai putin de 43 de persoane, victime ale caniculei. Ambulanta a fost solicitata, in cusul zilei de vineri 20 iulie, sa intervina la 10 cazuri, patru dintre ele fiind persoane cazute in strada. Nici ziua de sambata nu a fost una usoara pentru cadrele medicale, astfel ca au fost inregistrate 17 cazuri de patologii asociate caniculei, doua dintre ele fiind cazuri in care persoanele au cazut in strada.

In cursul zilei de duminica, au fost inregistrate 18 cazuri, dintre care noua au fost lipotimii, sapte cazuri de hipertermie si doua cazuri de desidratare acuta. Cele mai multe cazuri (10) au fost raportate de Serviciul de Ambulanta si Spitalul Orasenesc Simleu Silvaniei, a adaugat Mihai Cheseli.

Cel mai grav caz a fost cel al unui tanar de 18 ani, care a fost tratat la Unitatea de Primire Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Judetean Salaj-Zalau si diagnosticat cu hipertermie. Cel de-al doilea caz grav a fost cel al unui barbat in varsta de 74 de ani din Chilioara, internat cu diagnosticul de hipertermie si gastroenterocolita acuta.

In Zalau exista trei centre de distribuire a apei potabile

In ceea ce priveste punctele de prim ajutor, la nivelul municipiului Zalau sunt trei: la Unitatea de Primire Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Judetean Salaj-Zalau, la cabinetele medicilor de familie si la Serviciul de Ambulanta. Din informatiile primite de la Primaria municipiului Zalau reiese ca, pana in momentul de fata, exista trei centre de distribuire a apei, amplasate in Piata agroalimentara din centrul orasului, Piata Astralis si in statia de autobus din fata Spitalului Judetean.

Directorul filialei Salaj a Crucii Rosii, Laura Bungenteanu, ne-a declarat ca, la sfarsitul saptamanii trecute, noua voluntari au fost implicati in activitatile de distribuire a apei potabile. Voluntarii Crucii Rosii au participat cu placere la activitate, mai ales ca menirea acestora este sa vina in ajutorul cetatenilor care au nevoie de ajutor. Desi voluntarii au fost prezenti in cele trei locatii de distribuire a apei, solicitarile nu au fost exagerate. Cert este ca trebuie sa facem mult mai mult pentru a aduce la cunostinta cetatenilor despre existenta centrelor, a aspus Laura Bungenteanu.

Nici autoritatile publice locale din Simleu Silvaniei nu stau cu mainile in san, astfel ca, in incinta Primariei a fost amplasat un centru de distribuire a apei. Viceprimarul orasului Simleu Silvaniei, Domokos Francisc, ne-a declarat ca acest centru este functional din data de 18 iulie, dar ca pana acum nici un simleuan nu a trecut pragul primariei pentru a solicita apa potabila.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »