Cand poate banca sa refuze restructurarea creditului?

Magazin Salajean 6 ianuarie 2012 0

Cand poate banca sa refuze restructurarea creditului?De cele mai multe ori cand se solicita modificarea si negocierea contractului, banca refuza, de aici reiesind faptul ca nu se doreste respectarea principiului egalitatii partilor care caracterizeaza raporturile juridice comerciale.

In practica, banca vine cu modificari care sunt in functie de interesele sale, fara a lua in considerare interesele clientilor. Contractele trebuie sa fie negociate si modificate in functie de interesele ambelor parti, chiar daca vorbim de contracte nenegociate, la care doar se adera de catre clienti.

Daca avem in vedere cazurile in care banca poate refuza modificarea clauzelor contractuale, acestea sunt cele in care, avand in vedere clauzele contractuale legale, s-ar aduce modificari majore care ar incalca legea.

Legea trebuie respectata si fata de banca, in cazul in care, de exemplu, o persoana nu ar aduce garantiile necesare pentru garantarea creditului. Exista posibilitatea pentru banca sa nu accepte o reesalonare, in cazul in care situatia debitorului este intr-o stare evidenta de insolventa, in cazul in care nu da garantiile necesare ori isi micsoreaza garantiile date catre banca.

Avand in vedere pozitia de egalitate existenta intre banca si client trebuie sa avem in vedere faptul ca trebuie indeplinite minime conditii atat de catre banca, cat si de catre client.

Din cele expuse, rezulta faptul ca banca poate sa refuze modificarea contractului daca nu sunt aduse motivatii serioase si legale. O modificare a contractului poate sa fie negata de catre banca in cazul in care nu exista un temei legal, cum era pana acum posibilitatea de a invoca teoria impreviziunii, insa, ca urmare a intrarii in vigoare a Noului Cod Civil, vom putea solicita modificarea contractului ca urmare a modificarii situatiei juridice existente la momentul incheierii contractului, de asa natura incat sunt prejudiciate in mod grav interesele uneia dintre parti sau chiar a ambelor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »