Cancerul poate fi prevenit prin… informare

Magazin Salajean 14 octombrie 2011 0

Cancerul poate fi prevenit prin... informare

Peste 370 de salajeni au fost diagnosticati, in cursul anului trecut, cu tumori maligne precum: cancere colorectale, bronhopulmonare, mamare etc. Potrivit unui comunicat de presa remis de Directia de Sanatate Publica Salaj, acestea sunt afectiunile care ocupa locul doi intre cauzele de deces inregistrate, la nivelul judetului Salaj, din cauza afectiunilor de sanatate. La nivelul judetului, tumorile reprezinta a doua cauza de deces dupa bolile aparatului circulator. In cursul anului trecut, principalele tumori maligne diagnosticate au fost: cancere colorectale – 80 de cazuri, bronhopulmonare – 76 de cazuri, mamare – 69 de cazuri, stomac – 68 de cazuri; col uterin, corp uterin si ovar – 78 de cazuri, a declarat purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli.

La nivel mondial, cancerul este responsabil de unul din opt decese, mai mult decat SIDA, tuberculoza si malaria la un loc. In fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer si 7,6 milioane de oameni pierd lupta cu boala. Iar fara imbunatatiri majore, multe din cancerele prevenibile si curabile vor continua sa ucida.

In acest sens, autoritatile romane au decis sa promoveze o campanie nationala de prevenire a cancerului, in scopul constientizarii populatiei cu privire la factorii de risc pentru aceasta afectiune. Se estimeaza ca 40 la suta dintre cancere pot fi prevenite. Riscul de cancer poate fi redus prin cateva masuri simple: alimentatie variata si sanatoasa, mentinerea greutatii corporale normale, activitate fizica regulata, limitarea consumului de alcool, renuntarea la fumat si evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare si protejarea impotriva infectiilor care pot determina cancer etc., se arata in informatia de presa.

Scopul campaniei Cancerul poate fi prevenit este de cresterea nivelului de informare si constientizare a populatiei privind factorii de risc pentru cancer, informarea privind tipurile de cancer care pot fi prevenite si depistate prococe prin teste de screening, precum si discutarea, revizuirea si adoptarea Strategiei nationale si a planului de actiune pentru programele de screening, vizand depistarea precoce a cancerului de col uterin, san si cancerului colo-rectal. Campania se desfasoara incepand cu data de 15 octombrie si pana la sfarsitul lunii noiembrie. La nivel judetean, DSP Salaj va colabora in aceasta campanie cu specialisti din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau si Scoala Postliceala Sanitara de Stat. De asemenea, vor fi distribuite brosuri informativ-educative catre cabinetele medicale de familie, cabinetele medicale scolare si spitale.

Datele statistice din ultimii ani plaseaza Romania printre tarile situate pe un loc mediu in ceea ce priveste rata standardizata a mortalitatii in randul statelor membre ale Uniunii Europene, cu ratele de incidenta si de prevalenta mai mici, dar cu tendinta crescatoare. Exista o tendinta de crestere lenta a imbolnavirilor si a mortalitatii prin cancer, atat in mediul urban cat si in rural, la ambele sexe. Din punctul de vedere al structurii morbiditatii si mortalitatii pe sexe, in raport cu localizarea tumorala, statisticile recente arata o situatie grava. La barbati, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situeaza cancerul bronhopulmonar, colorectal, de prostata, de stomac, vezica biliara si bolile maligne de sistem. La femei, prima cauza de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, ovar), de cancerele colorectal, bronhopulmonar si bolile maligne de sistem.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »