Cancerul musca din tot mai multi salajeni

Magazin Salajean 13 aprilie 2010 0

Cancerul musca din tot mai multi salajeni

Fiecare an aduce tot mai multe diagnosticari cu diverse tipuri de cancer, in randul salajenilor. Daca unii nu se gandesc defel la propria sanatate, persistand in vicii precum fumatul si consumul de alcool, alte persoane se prezinta din timp la medic, alertati de simptome. Chiar si asa, in numeroase situatii, sunt bolnavi ce au ghinionul de a fi purtati de la un cabinet la altul, pana sa li se puna, in final, diagnosticul corect. Iar netratat, cancerul macina organismul pana il distruge, multe tipuri ale maladiei fiind netratabile.

In ultimii ani, numarul salajenilor care au fost diagnosticati cu diverse forme de cancer a crescut simtitor, maladia fiind una necrutatoare, mai ales daca nu este depistata in stadiile primare. De altfel, cancerul este una dintre cauzele principale de deces in tarile dezvoltate, specialistii estimand ca anual apar 2.000 de bolnavi noi, printre care persoane din ce in ce mai tinere. Pe langa acest aspect al varstei tot mai fragede la care ataca boala, un alt fapt relevat de statistici este ca majoritatea bolnavilor cu cancer bronhopulmonar sunt fumatori, iar cei care sunt diagnosticati cu cancer la ficat au tinut sticla cu alcool la indemana ani in sir.

Cazuri tot mai multe

Nu exista o definitie simpla si exacta a cancerului, termenul referindu-se, in general, la un grup de afectiuni caracterizate prin cresterea anormala si necontrolata a unei sau unui grup de celule, care invadeaza tesuturile inconjuratoare si care se pot imprastia (metastaza) la distanta de tesutul sau organul in care s-au format. Pentru obtinerea denumirii medicale complete a bolii, a stadializarii acesteia, precum si informatii legate de tipul celulelor, si in ultima instanta a factorilor de prognostic, vor trebui efectuate anumite teste specifice. Tratamentul complex al cancerului va trebui adaptat fiecarui caz in parte, un cuvant important avand de spus bolnavul, prin toleranta pe care o are fata de chimioterapice. Boala este, insa, una grava, care a inceput sa fie tot mai prezenta intre diagnosticele puse de medici, iar multi din cei ce afla ca prezinta aceasta boala echivaleaza diagnosticul cu moartea sigura.

La momentul actual, in Salaj sunt inregistrati circa 3.850 de bolnavi (1.481 din urban si 2.368 din mediul rural, n.r.) , din care 711 au fost diagnosticati in cursul anului 2009. Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca din aceste peste 700 de imbolnaviri, 253 sunt din mediul urban, iar 458 din mediul rural. Intre cazurile nou inregistrate se numara 64 de femei cu cancer de san, 39 de femei diagnosticate cu cancer de col uterin, 93 de persoane diagnosticate cu cancer bronho-pulmonar, 69 de persoane diagnosticate cu cancer de stomac, 39 de barbati diagnosticati cu cancer de prostata, 47 de persoane cu cancer de colon, 37 de persoane diagnosticate cu cancer de rect, a declarat purtatorul de cuvant. La finele anului erau in evidenta 3.849 bolnavi diagnosticati cu diferite tipuri de cancer (1.481 in urban si 2.368 in rural).

Fumatorii fac cancer la plamani

Cancerul bronho-pulmonar face victime mai ales printre salajenii care au viciul fumatului, iar simptomele care ii fac sa apeleze la ajutorul medicului apar tarziu, boala aflandu-se in stadiile III sau chiar IV. Specialistii sustin ca leziunile produse de fumat si toti compusii care se gasesc in tigari pot determina aparitia unor afectiuni care scad imunitatea, favorizand dezvoltarea cancerului.

Primele semne de boala care trebuie sa le dea de gandit fumatorilor sunt tusea persistenta, scaderea in greutate, expectoratia cu sange, durerile toracice si dificultatile in respiratie. In aceste cazuri se recomanda prezentarea de urgenta la medic si sa nu considere normala o tuse care dureaza trei-patru saptamani.

Cancerul de piele

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »