Cancerul la copii nu a ocolit Salajul

Magazin Salajean 1 noiembrie 2007 0

Cancerul la copii nu a ocolit Salajul

Cancerul, boala mai rara la copil decat la adult, reprezinta, totusi o cauza importanta de deces in randul celor mici si a adolescentilor. Ca si in alte judete, in Salaj, situatia privind numarul imbolnavirilor depistate anual poate fi ingrijoratoare in conditiile in care multe familii prefera sa evite unitatile spitalicesti locale. Tratarea bolnavilor in alte orase mai mari face ca, in numeroase cazuri, pacientii sa nu fie luati nici macar in evidenta autoritatilor medicale judetene.

Doctorul Pap Margareta, sef al sectiei de oncologie din cadrul Spitalului Judetean Salaj – Zalau, ne-a declarat ca, la nivel de judet, exista luati in evidenta 24 de copii si tineri. Datele privesc ultimii 5 ani, iar dintre cazuri, doua au fost diagnosticate in acest an. Varsta copiilor afectati este uneori de doar cativa ani, fapt ce dovedeste ca boala este necrutatoare chiar si cu organismele tinere. Cele doua diagnostice din 2007 (un cancer renal si un limfom) au fost puse, potrivit sursei citate, unor copii de 4, respectiv 5 ani. Pe langa aceste doua cazuri, a mai fost diagnosticat cu cancer un alt copil, de 12 ani. Din pacate, acesta nu a rezistat bolii (cancer cerebral) si, in ciuda tratamentelor administrate, copilul a murit.

Cazuri neinregistrate

Specialistii considera, insa ca numarul cazurilor de cancer depistate nu este neaparat cel real, din cauza ca nu exista date care sa arate cati bolnavi apeleaza la servicii medicale in alte judete. Si cum salajenii se indreapta, de cele mai multe ori, catre unitatile spitalicesti din Cluj sau Oradea, se estimeaza ca in judet exista alti 15 – 20 de copii si tineri afectati de aceasta boala, dar care nu sunt luati in evidenta. Este deosebit de important ca bolnavii sa fie luati in evidenta. Facem un apel catre familii sa-

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »