Canalizare defectuoasa si locuri de parcare insuficiente

Magazin Salajean 9 iulie 2007 0

Canalizare defectuoasa si locuri de parcare insuficienteCea de-a doua intalnire pe care primarul Radu Capilnasiu a avut-o la sfarsitul saptamanii trecute cu cetaTenii din cartierul Dumbrava Nord a adus pe tapet aceleasi probleme sesizate si in restul zonelor din oras: canalizarea defectuoasa, insuficienTa locurilor de parcare si a spaTiilor de joaca pentru copii, aspectul neglijent al catorva puncte termice etc.

La toate acestea, primarul si sefii de servicii care l-au insoTit au incercat sa ofere celor circa 60 de oameni prezenTi raspunsuri si soluTii timp de aproximativ o ora, joi dupa-amiaza, in cadrul unei intalniri ce a avut loc pe strada Victor Deleu, in apropierea spaTiului de joaca recent amenajat. Pornind tocmai de la acest loc destinat celor mici, mai multe voci au sesizat ca zona necesita si alte locuri de acest gen, mai ales ca intre cartierele Zalaului, Dumbrava ramane cel care are cei mai mulTi copii. Raspunsul la aceasta prima problema a venit atat din partea primarului, cat si din cea a consilierului local Vasile Haiduc, locuitor al strazii Victor Deleu si, de altfel, unul dintre susTinatorii amenajarii de noi spaTii de joaca in oras. Alesul local a declarat ca se cunoaste nevoia de a mari numarul locurilor de joaca si ca se fac eforturi in acest sens, rezultatele fiind vizibile tocmai prin parculeTul de pe strada unde a avut loc intalnirea zalauanilor cu edilul. Pentru ca asemenea investiTii costa si nu sunt tocmai usor de realizat, consilierul a atras atenTia ca zalauanii, inainte sa ceara mereu alte spaTii de joaca, ar trebui sa le aprecieze pe cele noi amenajate si care le-au fost puse la dispoziTie in ultimele luni.

Alte probleme sesizate de cetaTeni au facut referire la autovehiculele vechi, lipsite de numere de inmatriculare, si care sunt abandonate langa punctul termic de la blocul D27 (pe strada General Dragalina), ingreunand traficul auto si pietonal. Cum Primaria Zalau a incheiat recent un contract de achiziTie a serviciului de ridicare, transport si depozitare a autovehiculelor abandonate sau parcate neregulamentar pe domeniul public, masinile respective vor fi ridicate si duse intr-un spaTiu adecvat. De asemenea, oamenii au cerut edilului sa li se amenajeze mai multe locuri de parcare in cartier, pentru ca numarul masinilor deTinute de populaTie s-a dublat, autoturismele fiind parcate, adesea, la intamplare.

Canalizarea – in plop

Ca si in alte cartiere, canalizarea din Dumbrava nu este lipsita de probleme, astfel ca oamenii au reclamat situaTii in care, dupa ploaie, apa nu reuseste sa se scurga prin canale si patrunde in subsolurile blocurilor. Tot legat de acest sistem, unele sapaturi efectuate in zona pentru diferite lucrari in subteran au dus la acoperirea gurilor de canal cu pamant, impiedicand scurgerea apei dupa aversele de ploaie. Stiu cum s-a ridicat acest cartier si stiu cum s-a realizat sistemul de canalizare. Lucrarile au fost facute repede, dar nu exista calitate, iar acest lucru are consecinTe in prezent, a spus primarul Radu Capilnasiu, reamintind ca modernizarea si extinderea reTelelor de canalizare este unul din proiectele majore pe care le au in atenTie autoritaTile locale municipale.

Oricat de argumentate ar fi, insa, raspunsurile alesilor locali in cadrul intalnirilor cu cetaTenii, va mai dura o vreme pana acestia din urma sa poata inTelege ca nu toate solicitarile si sesizarile lor pot primi soluTii din partea autoritaTilor locale. Un astfel de caz a fost intalnit, saptamana trecuta, cand oamenii s-au declarat nemulTumiTi de sapaturile neterminate si de carosabilul prost refacut in urma santierelor deschise in Dumbrava pentru modernizarea reTelei de apa. Cu toate reclamaTiile oamenilor, in acest caz, Primaria Zalau nu poate face mai nimic, pentru ca in proiectul privind reTeaua de apa, ea este doar beneficiar. Cum contractul pentru lucrari a fost semnat intre firma OMS Ungaria si Ministerul Integrarii Europene, doar acesta din urma poate lua masuri impotriva constructorului. Si cum Ministerul nu sta sa asculte plangerile zalauanilor, mai mult ca sigur gropile si asfalttul refacut doar pe jumatate sunt lucruri de care locuitorii din Dumbrava Nord se vor mai impiedica si in viitor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »