Campanie pentru intimitatea pacientilor Spitalului Judetean

Magazin Salajean 11 octombrie 2011 0

Campanie pentru intimitatea pacientilor Spitalului Judetean

Expunerea pacientilor internati in timpul consultatiilor medicale, in fata celorlalti ocupanti ai saloanelor, ar putea fi limitata prin paravane care sa ofere intimitate acestor persoane. Asociatia Sprijin Independent pentru Spitalul Zalau, in colaborare cu Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, a initiat o campanie STOP privirilor indiscrete, prin care urmeaza a fi achizitionate paravane rulante care sa protejeze pacientul de privirile celorlalte persoane din salon.

Potrivit membrului fondator al asociatiei mentionate anterior, Adina Sabadas, prin aceasta campanie se doreste achizitionarea a 100 de paravane care sa fie amplasate in mai multe sectii din cadrul Spitalului Judetean. Fiecare pacient nevoit sa isi petreaca cateva zile din viata in cadrul spitalului are dreptul la servicii medicale de calitate, furnizate in conditii in care drepturile sale la demnitate, respect si confidentialitate sa nu-i fie incalcate. In momentul de fata, ca pacient al sectiilor Urologie, Neurologie, Ginecologie, Chirurgie si Interne, ca sa mentionam doar cateva dintre ele, esti expus privirilor celorlalti pacienti din salon in timpul consultatiei sau a toaletarii dinaintea interventiei chirurgicale. Uneori, situatia e mult mai trista, iar vizitatorii aflati in incapere asista la consultatii, spre indignarea celui aflat in situatia in care e nevoit sa-si expuna anumite parti ale corpului vederii altor persoane decat cadrele medicale. Aceasta problema ar putea fi rezolvata foarte simplu, daca fiecare salon ar avea in dotare doua paravane rulante care sa protejeze pacientul de privirile indiscrete, ne-a declarat Adina Sabadas.

Costurile pentru achizitionarea unui paravan se ridica la suma de 545 de lei. Campania se va derula pana la apropierea sarbatorilor de iarna, cand vor fi achizitionate aceste paravane medicale mobile. Pretul unui paravan reprezinta o suma modica in comparatie cu efectele extraordinare de natura psihica asupra pacientului. Odata cu achizitionarea acestor paravane, practica personalului medical, din pacate incetatenita, de a expune pacientul privirilor celorlalti pacienti, din lipsa de alternative, va inceta, a adaugat sursa citata anterior. Prin urmare, ar fi nevoie de circa 44.000 de lei, la care se adauga taxa pe valoare adaugata de 24 la suta.

Si medicii din cadrul spitalului au punctat importanta achizitionarii acestor echipamente. Sustinem ideea utilizarii paravanelor in sectia Chirurgie. Consideram ca este foarte util sa le folosim, indeosebi in zona septica si in zona bolnavilor critic. In aceste zone, separarea pe sexe si pe saloane este greu de realizat, a precizat seful Sectiei Chirurgie, dr. Ioan Ciobanca.

Asistenta in cadrul aceleiasi sectii, Miriam Pop, sustine, de asemenea, aceasta campanie. Utilizarea paravanelor in sectia noastra este necesara pentru ca bolnavul sa aiba intimitate in timpul anumitor proceduri medicale, cum ar fi: sondaj vezical, clisma (la pat), pregatirea preoperatorie a pacientului sau a altor proceduri… Iar relatia pacient-asistent medical poate fi imbunatatita din acest motiv, a afirmat Miriam Pop.

Campania se adreseaza tuturor persoanelor sau firmelor dispuse sa doneze anumite sume de bani pentru achizitionarea acestor paravane medicale mobile. Numele companiei donatoare va aparea pe toate paravanele care vor fi achizitionate gratie generozitatii, iar la sfarsitul campaniei, printr-un comunicat de presa toti cei implicati vor fi anuntati public, in media locala, sustine reprezentantul Sabadas. Doritorii au la dispozitie un cont bancar deschis la Raiffeisen Bank RO 54 RZBR 0000 0600 1237 3711. Pentru mai multe detalii, se poate apela la sediul asociatiei, la numarul de telefon 0260-616920, interior 142, sau la adresa de e-amil asiszalau@yahoo.com.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »