Campanie pentru donarea de sange

Magazin Salajean 24 mai 2012 0

Campanie pentru donarea de sangeReprezentantii Centrului de Transfuzie Sanguina din Zalau-Salaj au demarat, la nivel de judet, o campanie pentru donarea de sange. Actiunea a debutat zilele trecute, la Centrul de Permanenta din Cehu Silvaniei unde 12 persoane au raspuns acestui apel menit sa salveze vieti. Potrivit directorului CTS Zalau-Salaj, Angela Badea, urmatoarea actiune de recoltare de sange va fi organizata in 18 iunie tot in orasul de sub Codru, iar dupa stabilirea locatiei, va fi derulata o actiune similara si la Jibou. De la inceputul toamnei, este posibil ca echipa mobila a centrului sa se deplaseze si la Simleu Silvaniei si la Crasna, pentru a relua aceasta activitate (intrerupta aici de trei ani).

Foarte multi tineri care au donat deja sange au facut cunoscute actiunile noastre, si totodata, campania a fost promovata intens si de reprezentantii CTS. Avand in vedere faptul ca in acest an am debutat foarte bine si ni s-a adresat un numnar mare de donatori, ne-am propus ca pana la finele lui 2012 sa avem circa 7.000 de donatori. Ii asteptam pe salajeni, atat la centrul din Zalau, cat si in judet. Cei care se prezinta in acest scop la unitatea noastra, trebuie sa fie persoane (aparent) sanatoase si sa detina un act de identitate. Ulterior, ei vor beneficia de 7 tichete de masa, in valoare totala de 63 de lei, o zi libera de la locul de munca sau o zi de scutire in cazul elevilor si studentilor. Donatorii nostri fideli ni se pot adresa doar de cinci ori pe an, in cazul in care sunt barbati, sau de patru ori, daca sunt femei, pentru ca se impune respectarea unui interval de timp intre donari de 90 de zile pentru femei si de 70 de zile in cazul barbatilor , a aratat Angela Badea.

Interlocutorul nostru a mentionat ca nu sunt acceptate la donare persoanele cu boli cronice (hipertensiune cronica in tratament, afectiuni cardiace sau infectioase, interventii chirurgicale recente, inclusiv cele dentare, epilepsie, hepatite cronice, diabet, etilism cronic) si nici cei care vin dupa turele de noapte. Intre recomandarile specialistilor pentru donatori se mai precizeaza sa fie evitat consumul de alcool, cafea si tigari cu 48 de ore inainte de donare, sa fie marit consumul de lichide cu 24 de ore inainte de donare, sa fie evitate mancarurile grase la cina, iar inaintea donarii sa se consume obligatoriu un mic dejun lejer (400 de mililitri de ceai sau apa, doi-trei biscuti sau o felie de paine).

In primele patru luni ale lui 2012, la nivel de judet s-au inregistat 2.500 de donatori. In anul precedent, peste 6.000 de salajeni au donat sange, iar in anul 2010, 5.284 de persoane au dat semenilor o sansa la viata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »