Campanie internationala privind importanta igienii mainilor

Magazin Salajean 6 mai 2010 0

Campanie internationala privind importanta igienii mainilor

Cu ocazia zilei internationale a igieniei mainilor, Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) desfasoara o campanie internationala de constientizare asupra importantei igieniei corespunzatoare a mainilor, in scopul de a oferi o ingrijire medicala sigura si de a preveni decesele cauzate de infectiile nosocomiale in intreaga lume, prin cresterea respectarii regulilor de igiena a miinilor. Ieri, Spitalul Judetean de Urgenta Zalau a luat parte la acest eveniment international in cadrul campaniei Salveaza-ti viata: Spalati-va pe maini.

Aproape 12.000 de spitale din intreaga lume participa la acest eveniment care include 4.5 milioane de persoane ce lucreaza in domeniul medical din 122 de tari. Pana la ora inchiderii editiei, doar Spitalul Judetean de Urgenta Zalau si inca doua spitale din Romania s-au inscris in campania derulata la nivel mondial. Igiena mainilor este cea mai importanta masura in prevenirea infectiilor, inclusiv a infectiilor nosocomiale. In ultima perioada, in Spitalul Judetean de Urgenta Zalau a crescut numarul de chiuvete pentru spalatul mainilor si s-a montat un numar semnificativ de dozatoare cu solutie dezinfectanta pentru a imbunatati igiena mainilor, se arata intr-un comunicat de presa remis de Spitalul Judetean de Urgenta Zalau.

La nivelul unitatii spitalicesti salajene, campania a inceput cu organizarea unui program de training privind igiena eficienta a mainilor pentru asistente medicale, un audit al facilitatilor existente la nivel de spital precum si cu vizita unei echipe de experti care urmaresc respectarea regulilor de igiena a mainilor in cadrul sectiilor din spital.

Aceasta echipa este compusa din asistente medicale specializate pe controlul infectiilor nosocomiale din cadrul spitalului si doi consilieri superiori de control al infectiilor din Marea Britanie, ca parte a colaborarii pe care spitalul o are cu Medical Support in Romania (Organizatie de caritate din UK). Echipa a oferit consultanta si a consolidat gradul de constientizare a tuturor angajatilor cu privire la cum si cand sa se spele pe maini. In acest fel, Spitalul Judetean de Urgenta Zalau are posibilitatea de a folosi instrumente si proceduri care au fost incercate si testate in intreaga lume, in scopul imbunatatirii igieniei mainilor.

In mod curent, la nivel mondial se foloseste ca punct de referinta in training ceea ce generic poarta numele de cele cinci momente pentru igiena mainilor, care este un instrument de ajutor pentru formare rapida a regulilor de igienizare a mainilor si anume momentele critice unde este absolut necesara spalarea mainilor sunt inaintea acordarii asistentei medicale, inaintea aplicarii unei tehnici aseptice, dupa contactul cu sange sau alte fluide corporale, dupa contactul cu un pacient si dupa contactul cu mediul in care s-a aflat un pacient.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »