Campanie de vaccinare a populatiei, doar din octombrie

Magazin Salajean 21 septembrie 2007 0

Campanie de vaccinare a populatiei, doar din octombrie* Incepand cu luna octombrie 2007, campania de vaccinare a populatiei va fi demarata de Ministerul Sanatatii Publice, dar pentru moment nu se stie cu exactitate suma alocata si nici cate doze de vaccin sunt necesare.

In cursul anului trecut, in judetul Salaj, campania nationala de vaccinare a populatiei s-a desfasurat in perioada 15 octombrie-31 decembrie. Cat priveste transportul, depozitarea, distribuirea si administrarea vaccinurilor, responsabila a fost Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Salaj. Mai mult, institutia amintita s-a ocupat si de instruirea personalului medical implicat in campanie, din cabinetele medicale de familie, si ale medicilor scolari.

Campania de vaccinare s-a desfasurat pe parcursul a trei etape, respectiv: 9-14 octombrie, prima transa in care a fost livrat vaccinul, a doua transa: 20-25 octombrie, iar ultima transa: 5-10 noiembrie. Pentru anul trecut, judetului Salaj i-au fost repartizate 13.000 de doze de vaccin antigripal pentru toate cele trei transe.

Potrivit presei centrale, anul trecut, Ministerul Sanatatii (MS) a achizitionat 1.850.000 doze de vaccin antigripal, in valoare de 28 de milioane de lei, iar vaccinarea a fost facuta in trei etape, deoarece furnizorii traditionali au intarziat din motive tehnice fabricarea si livrarea de vaccin antigripal. Cantitatea achizitionata a fost de trei ori mai mare decat cea disponibila in 2005. Deocamdata nu se cunoste cu exactitate suma care va fi alocata acestei noi campanii de vaccinare a populatiei si nici numarul de doze necesare.

Vaccinarea efectiva a inceput, anul trecut, pe 16 octombrie, cu grupele cele mai vulnerabile in contactarea bolii si anume: rezidentii in institutii de ocrotire sociala, precum si pacientii unitatilor care gazduiesc persoane cu afectiuni cronice, salariatii institutiilor de ocrotire si a unitatilor de boli cronice, persoane care acorda asistenta celor cu risc inalt, copii cu afectiuni medicale cronice pulmonare si cardiovasculare. Totodata, au fost vaccinati si pacientii infectati cu HIV, copii si adolescenti supusi terapiei cu aspirina. Ulterior a inceput vaccinarea persoanelor cu afectiuni cronice, a persoanelor peste 65 de ani si a personalului medical. Specialistii atrag atentia ca gripa si afectiunile respiratorii genereaza importante pierderi economice, dimensiunea acestora la nivelul oricarei tari fiind comparabila cu aceea a afectiunilor cardiovasculare. Gripa si infectiile respiratorii acute ocupa primul loc in ceea ce priveste incidenta, reprezentind 95 la suta dintre bolile infectioase. Costul asociat gripei se refera in special la cel de ingrijiri medicale si pierderea capacitatii de munca pentru populatia adulta activa. Cea mai mare parte a costurilor de ingrijire medicala o constituie costurile de spitalizare. Medicii spun ca, in perioada epidemica, rata de spitalizare creste de doua, pina la cinci ori pentru pacientii apartinand grupelor cu risc crescut.

Asteptam cu nerabdare decizia ministrului Sanatatii in privinta achizitionarii dozelor de vaccin. Speram doar sa nu fie nevoie sa asteptam, la fel ca medicii de familie dupa tehnicile de calcul care sa le usureze munca in cadrul Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »