Campania de educatie privind drepturile copilului, in antentia autoritatilor

Magazin Salajean 23 ianuarie 2007 0

Campania de educatie privind drepturile copilului, in antentia autoritatilorDirectia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) a organizat, ieri, seminarul pe tema drepturilor copilului, destinat factorilor de decizie din judet. In deschiderea seminarului, Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, a precizat faptul ca multe din problemele copiilor ar trebui sa fie si problemele noastre ale comunitatii. Va trebui sa dovedim ca noua ne pasa de ceea ce li se intampla. Tinerii si copiii nu trebuie vazuti ca o problema, ci ca o parte a solutiei, a opinat Marc.

Activitatile de constientizare a populatiei, eforturile de schimbare a perceptiilor si a atitudinilor fata de drepturile copiilor, stimularea procesului decizional si a bunelor practici care sunt in interesul copiilor continua printr-un nou proiect PHARE, care a demarat in decembrie 2005 si se va incheia in luna octombrie 2007.

Campania de educatie privind drepturile copilului este un proiect derulat de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), in colaborare cu LDK Consultants, Consiliul Judetean si DGASPC Salaj. Ambele componente ale acestei campanii – componenta de formare si cea de comunicare, promoveaza noua abordare, centrata pe copil si familie, introdusa de Legea 272/ 2004 – privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Activitatile campaniei sunt orientate inspre transmiterea aceluiasi mesaj: Parintii sunt principalii responsabili pentru cresterea si ingrijirea copiilor lor, iar toti ceilalti factori au datoria de a sprijini parintii in vederea indeplinirii acestei responsabilitati.

Ovidiu Haidu, formatorul central al instruirii a precizat ca, in cadrul componentei de comunicare vor fi derulate o campanie mass – media si o serie de evenimente speciale. Campania mass – media se va derula in perioada ianuarie – mai 2007. Dintre evenimentele speciale amintim: Initiativa Consiliului Copiilor SPUNE, Concursul national Floare de Colt, precum si o serie de seminarii si conferinte.

Initiativa Consiliului Copiilor – SPUNE este un forum de discutie pentru copiii din Romania, care doreste sa le dea acestora posibilitatea de a-si spune punctul de vedere cu privire la toate chestiunile care ii privesc si de a fi ascultati. Principalul obiectiv al Consiliului Copiilor il constituie elaborarea unui Raport al copiilor privind modul in care le sunt respectate drepturile. Acesta va fi inclus in raportul pe care Guvernul Romaniei trebuie sa-l inainteze in acest an catre Comitetul ONU pentru drepturile copilului.

Seminariile pentru factorii de decizie sunt organizate de cele 47 de Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), incepand cu 11 ianuarie a.c.. Acestea isi propun sa contribuie la informarea, sensibilizarea si cresterea gradului de implicare a factorilor de decizie in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copiilor din unitatea lor administrativ teritoriala. Seminariile preceda cele 4 sesiuni de formare pentru profesionistii care interactioneaza cu copiii in activitatea lor zilnica – cadre didactice, personal medical, asistenti maternali, judecatori, procurori, politisti si preoti si vor fi organizate in fiecare judet, in perioada februarie – iunie 2007. Din judetul Salaj vor participa la sesiunile de formare un numar de 120 de persoane. Totodata, se vor organiza si conferinte regionale la care vor participa principalii factori de decizie in domeniul protectiei copilului din fiecare regiune de dezvoltare a tarii. Conferinta finala va fi un prilej de dezbatere cu privire la modul in care activitatile desfasurate in cadrul proiectului vor putea fi continuate de ANPDC si de partenerii sai.

La eveniment au participat 60 de persoane din intreg judetul. Printre acestia s-au numarat: Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean, Onorica Abrudan, viceprimarul municipiului Zalau, Alexandru Vegh, subprefectul judetului Salaj, Gabriela Tonc, subsecretar de stat al ANPDC, Violeta Milas, director executiv al DGASPC Salaj, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean, ai Inspectoratului Judetean de Politie, ai Directiei de Sanatate Publica, ai Casei Corpului Didactic, ai Bisericii, ai Tribunalului, precum si 17 primari.

Vom reveni si cu alte informatii despre acest eveniment in numarul nostru viitor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »