Camatarii, amenintati cu inchisoarea

Magazin Salajean 14 octombrie 2011 0

Camatarii, amenintati cu inchisoarea

Camatarii ar putea fi pedepsiti cu pana la cinci ani de inchisoare, daca proiectul de lege privind interzicerea acestor practici, mai exact imprumutarea unor sume de bani cu dobanzi uriase, va fi adoptat de deputati. Alesii vor sa elimine acest fenomen care a luat amploare odata cu inasprirea conditiilor de creditare la banci, precum si a actualei crize economice.

Multi romani ramasi fara slujbe s-au trezit, de astazi pe maine, in imposibilitatea de a-si plati datoriile, riscand chiar sa-si piarda locuintele. Si apeleaza la camatari. O decizie care, in final, ii costa mult prea scump. Dobanda creste de la o zi la alta, iar intarzierile se transforma, de cele mai multe ori, in amenintari la adresa datornicului si familiei acestuia. Un astfel de caz a ajuns in atentia autoritatilor salajene, in luna iulie a anului in curs.

Dobanzi ce depasesc suma imprumutata

Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, doi barbati in varsta de 32 si 37 de ani, din localitatea Surduc, au fost arestati, dupa ce politistii au strans probe care dovedeau ca au dat bani cu camata la mai multe persoane, iar pentru a-i recupera de la datornici, ii amenintau si apelau la acte de violenta. In cei trei ani de activitate, camatarii au imprumutat diferite sume de bani mai multor persoane, pentru care percepeau dobanzi ce, uneori, depaseau suma imprumutata. Mai mult, dobanda crestea la 200 la suta daca omul nu platea datoria la termen.

In cursul zilei de 14 iulie, cei doi salajeni au fost prezentati Judecatoriei Jibou cu propunerea de arestare preventiva, sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj, instanta emitand pe numele acestora mandate de arestare preventiva.

Cercetati in libertate

Insa, la inceputul acestei saptamani, inculpatii au inaintat recurs la Tribunalul Salaj, pentru schimbarea masurii de arest preventiv. Presedintele Tribunalului Salaj, Petronela Nasaudean, ne-a declarat ca masura arestarii preventive a fost inlocuita cu m asura preventiva de obligare a inculpatilor de a nu parasi localitatea de domiciliu fara incuviintarea Judecatoriei Jibou. S-a dispus punerea in libertate cu obligatia respectarii urmatoarelor: sa se prezinte la organul de politie, respectiv Politia oras Jibou, ori de cate ori sunt chemati; sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei de judecata; sa nu detina, foloseasca sau sa poarte nicio categorie de arme; sa nu se apropie de persoanele vatamate, de membrii familiilor acestora, de persoane impreuna cu care au comis fapta pentru care sunt cercetati, sa nu se apropie de martori, nici direct, nici indirect; sa nu se afle in locuinta vreunei parti vatamate; sa nu desfasoare activitati de confidenta cu persoana cu care a comis fapta. Li s-a atras atentia ca in caz de incalcare, cu rea vointa, a celor dispuse de instanta, se va relua masura arestarii preventive, ne-a declarat presedintele Tribunalului Salaj.

Cei doi camatari risca inchisoarea de la sase luni la 12 ani, aceasta fiind pedeapsa prevazuta de lege la infractiunea de inselaciune in varianta simpla. In cazul primei variante agravante, cand s-au folosit mijloace frauduloase, pedeapsa este inchisoarea de la trei la 15 ani. In situatia variantei agravante, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani.

Camataria va trebui reclamata

Insa si activitatile de camatarie ar putea deveni ilegale daca proiectul de lege mentionat anterior ar fi adoptat. Initiativa discutata miercuri de alesi explica prin camatarie dobanda excesiva pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut. Iar camatarul este definit ca fiind persoana care da imprumuturi banesti in schimbul unei camete. Propunerea legislativa prevede o pedeapsa cu inchisoare de la sase luni la cinci ani. Initial, proiectul a fost respins de Senat, insa a primit aviz favorabil din partea Comisiei juridice a Camerei Deputatilor.

Legea nu se va aplica, insa, retroactiv. Politistii vor putea analiza cazurile de camatarie doar in cazul in care persoanele inselate vor depune plangere. Legea votata miercuri pe articole are sustinerea tuturor partidelor, iar votul final va fi dat de Camera Deputatilor, cel mai probabil, saptamana viitoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »