Caldura, mai scumpa decat in 2006

Magazin Salajean 2 octombrie 2007 0

Caldura, mai scumpa decat in 2006

Zalauanii vor plati, in acesta iarna, factura pentru incalzire cu o diferenta in plus fata de anul 2006 cu pana la 10 procente. Cred ca, in aceasta iarna, pretul de facturare la populatie ar putea creste cu 7-10 la suta, ne-a declarat directorul Uzina Electrica Zalau, Viorel Marian. Totusi, pentru a se ajunge la o majorare a tarifului la energia termica, este nevoie de aprobarea Consiliului local Zalau, hotarare care este, in fapt, o formalitate.

In astfel de conditii, potrivit unui calcul estimativ, factura pentru un apartament cu trei camere se va ridica, lunar, la aproximativ 250 de lei, insa acest pret estimativ depinde foarte mult de temperaturile care se vor inregistra la iarna. Cu toate acestea, varful de plata urmeaza sa fie atins in ianuarie cand, datorita folosirii altor indici de calcul la tarifarea serviciilor, zalauanii vor trebui sa plateasca pentru incalzirea centralizata mai mult decat, de exemplu, in luna noiembrie a anului in curs. Chiar si asa, la ora actuala, putem vorbi doar de preturi orientative, acestea putand varia in functie de consumul total de energie termica, numarul de calorifere, dar si de nivelul pierderilor in retea.

Uzina Electrica sta… bine

Pe de alta parte, daca unele societati de furnizare a agentului termic sunt amenintate de faliment, din cauza datoriilor inregistrate la plata facturilor catre furnizorii de combustibil, la acest capitol, Uzina Electrica Zalau sta nesperat de bine. Viorel Marian ne spune ca, din fericire, acest cosmar nu mai bantuie Uzina Electrica, capitolul datorii fiind unul la care se sta mai bine ca niciodata. Desigur, in sens pozitiv.

Pe de alta parte, Viorel Marian face cunoscut faptul ca, la ora actuala, au mai ramas doar 1.500 de clienti bransati la sistemul central de incalzire, dintr-un total de aproximativ 20.000 de apartamente existente in municipiu. Pentru toti cei care nu au renuntat la serviciile Uzinei Electrice, conducerea societatii precizeaza ca, incepand cu 15 octombrie, este foarte posibil sa demareze probele si, o data cu ele, si… facturarea incalzirii.

Pretul la gaz, mai mare cu 3,7 la suta

Nici cei care folosesc centrale termice individuale nu scapa de fenomenul de crestere a preturilor pentru incalzirea locuintelor. Incepand de ieri, pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici a crescut cu aproape patru procente. Majorarea intervine in urma unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. Masura este determinata de majorarea pretului la gazele naturale din import. Ultima modificare a preturilor la gaze a avut loc la inceputul anului, cand tarifele au scazut, in medie, cu 3-5 procente, fapt care a produs o scadere cu aproximativ doi la suta a facturii de gaze. Preturile la energia electrica raman, in schimb, nemodificate pana la sfarsitul anului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »