Cadavrele animalelor putrezesc sub nasul nostru

Magazin Salajean 19 noiembrie 2008 0

Cadavrele animalelor putrezesc sub nasul nostruSuspendarea activitatii in toate punctele de lucru ale SC Protan SA a dat peste cap Directiile Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din intreaga tara. Faptul ca nu mai functioneaza nici o unitate din cele opt specializate in neutralizarea deseurilor animaliere ridica mari probleme, in conditiile in care sunt afectati de la producatori si procesatori de carne, pana la populatie, care nu are sa duca animalele care mor prin gospodarii. Luni, camioanele de la Protan Dej au pornit pe trasee, dar au fost intoarse din drum. La dispozitia conducerii SC Protan SA, toate unitatile au oprit, insa, receptia materiei prime, urmand sa proceseze in zilele care vin doar deseurile ramase in stoc.

Cu toate ca reprezentantii Ministerului Agriculturii au comunicat SC Protan SA ca va primi 1,8 milioane de lei, suma ce reprezinta restantele din iulie si august 2008, conducerea firmei sustine ca acest cuantum inseamna doar a zecea parte din cat are de incasat de la stat. Ca urmare, haosul poate continua, mai ales ca, saptamana trecuta, Protan a primit de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala titlu executoriu asupra unei amenzi de un milion de euro plus penalitati pentru nerealizarea unor investitii, suma pe care ar trebui sa o plateasca in maxim 15 zile.

Pentru a evita aparitia unor epidemii, conducerea DSVSA Salaj a decis, initial, ca in cazul in care situatia nu se remediaza si SC Protan SA nu isi reia activitatea, toate deseurile animalire sa fie ingropate, in locuri la care populatia sa nu aiba acces. Autoritatile centrale au interzis, insa, aplicarea unei asemenea masuri, intrucat legislatia nu o permite. Din pacate, nu a venit cu o alternativa, astfel ca in cazul in care salajenii se vor confrunta cu mortalitati animaliere, sunt nevoiti sa le tina, probabil, pana cand autoritatile vor hotari ce trebuie facut cu ele.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »