Cabinetele de planning si-au refacut stocurile de contraceptive

Magazin Salajean 15 septembrie 2010 0

Cabinetele de planning si-au refacut  stocurile de contraceptive Directia de Sanatate Publica Salaj a primit de la Ministerul Sanatatii peste 350 de doze de anticonceptionale injectabile si aproximativ 9.900 de prezervative care sa fie repartizate medicilor de familie si celor doua cabinete de planning familial din judet, ce au ramas fara asemenea produse cu circa trei luni in urma.

Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, a declarat ca produsele vor fi distribuite, in zilele urmatoare, celor doua cabinete de planning familial din judet si medicilor de familie angrenati in acest program.

Dupa ce stocurile de contraceptive gratuite ale celor doua cabinete de planning familial din Salaj au fost epuizate in luna iunie, cei peste 10.000 de salajeni inscrisi aici au fost nevoiti sa isi achizitioneze produsele contra cost. Primele care s-au epuizat au fost contraceptivele orale, injectabile si apoi prezervativele, in stoc ramanand doar dispozitive intrauterine. Potrivit explicatiilor oferite la vremea respectiva de purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Salaj (unde functioneaza unul din cabinetele de planning familial, n.r.) Codruta Puscas, situatia a fost cauzata de faptul ca au fost epuizate fondurile alocate de Ministerul Sanatatii programului de distribuire a contraceptivelor gratuite.

Situatia a fost asemanatoare si in cazul cabinetului de planning familial din Simleu Silvaniei, salajencele care nu au dorit intreruperea metodei de contraceptie fiind nevoite sa achizitioneze produsele contra cost sau sa apeleze la dispozitive intrauterine.

La cabinetul de planning din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Salaj sunt inscrise circa 6.000 de persoane, alte aproximativ 4.000 fiind inscrise la cabinetul de planning familial din Simleu Silvaniei. De asemenea, circa o mie de salajeni obtin produsele contraceptive de la medici de familie inscrisi in programul de distribuire a contraceptivelor gratuite, derulat de Ministerul Sanatatii pentru a reduce numarul de avorturi la nivel national.

De produsele contraceptive gratuite beneficiaza elevii, studentii, somerii, persoanele ce beneficiaza de ajutor social, femeile cu domiciliul stabil in mediul rural, precum si alte persoane fara venituri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »