Cabinete medicale greu de cumparat

Magazin Salajean 12 decembrie 2008 0

Cabinete medicale greu de cumparatDesi ordonanta a fost adoptata in luna mai, medicii, medicii dentisti, biologii si orice persoane care desfasoara activitati conexe actului medical, precum si persoanele juridice care au ca obiect unic de activitate furnizarea serviciilor medicale mai au de asteptat cale lunga pana sa intre in posesia cabinetelor in care isi desfasoara activitatea. Ordonanta de urgenta a Ministerului Sanatatii Publice presupune vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical. Astfel, vanzarea spatiilor medicale aflate in sediile consiliilor locale si judetene, regiilor si societatilor comerciale cu capital majoritar de stat si altor institutii publice se face si cu acordul organelor de conducere ale acestora.

In data de 28 iulie 2008 au fost scoase la vanzare primele spatii cu destinatie de cabinete medicale de catre Consiliul Judetean Salaj si anume, Centrul Stomatologic din Zalau (de 416 mp), str. Pacii si Casa Nr. 2 Zalau (de 1.598 mp), str. Kossuth. In administrarea municipiului Zalau se afla de altfel 13 cabinete medicale de familie pentru care s-au depus 14 cereri de cumparare a spatiului (13 medici plus un medic dentist care lucreaza in incinta cabinetului cu un medic de familie). Dupa informatiile primite de la un membru al comisiei municipale de vanzare a cabinetelor medicale, cererile nu s-au suprapus, astfel incat nu a mai fost nevoie de scoaterea la licitatie a spatiilor. Pana in prezent insa, stadiul de vanzare a cabinetelor de familie a ramas la cel de evaluare. Se asteapta finalizarea expertizei, ca pe data de 15 decembrie 2008 sa se predea lucrarea de expertiza catre primarie pentru a stabili pretul de vanzare al cabinetelor medicale. Valoarea se stabileste prin negociere directa intre cumparator si comisie, pornindu-se de la pretul de vanzare din raportul de evaluare, raport care va evidentia si valoarea investitiilor efectuate de catre solicitant pe baza de acte justificative. Valoarea finala de vanzare a spatiului este stabilita de catre autoritati, prin inmultirea pretului stabilit de evaluator cu un indice care reflecta necesitatea serviciului medical in localitatea ori zona in care functioneaza cabinetul medical respectiv.

Totusi, desi sunt membri ai comisiilor locale si judetene de vanzare a spatiilor conexe activitatilor medicale, nu stiu prea multe de stadiul vanzarii. Fac parte din comisia judeteana privind vanzarea cabinetelor medicale, insa, pana in prezent, nu stiu nimic si nu m-a informat nimeni despre posibile decizii, a precizat presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, Medve Coltofeanu Dan. Dupa cum a mai afirmat Medve, medicii erau interesati sa cumpere spatiile si inainte de aparitia ordonantei. El a adaugat, tot atunci, ca dupa intrarea in posesia cabinetelor medicale, vor avea darea de mana de a investi intr-un bun al lor.

Contractul de vanzare-cumparare a spatiului medical se incheie in termen de maximum 15 zile de la data incheierii procedurii de solutionare a contestatiilor si se semneaza, din partea vanzatorului, de presedintele consiliului judetean ori de primar, dupa caz. Dupa achizitia spatiilor in conditiile ordonantei, medicii nu le vor putea instraina, inchiria sau folosi de cumparator decat in scopul desfasurarii activitatii medicale. Doar birocratia tine in loc cumpararea cabinetelor medicale prin licitatii, expertize si achizitii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »