Burse de studiu pentru elevii romi din Salaj

Magazin Salajean 11 ianuarie 2008 0

Burse de studiu pentru elevii romi din Salaj

Noua liceeni romi din Salaj vor primi burse de studiu in valoare de 50 de euro lunar, in cadrul unui proiect finantat de Roma Education Fund. Proiectul, care se va derula incepand cu acest an scolar si pana in 2011, are ca scop crearea unei tinere elite rome prin sprijin complex oferit unui numar de 275 elevi romi din judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj, Satu Mare, Maramures, Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, pe o perioada de 4 ani. Printre obiective se numara sprijinirea excelentei in educatie a liceenilor romi si, implicit, imbunatatirea ratei de retentie si a performantelor scolare.

Pentru aceste burse au putut candida elevi de etnie roma inscrisi in clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a in anul scolar 2007-2008, care in anul scolar 2006-2007 au obtinut media generala de cel putin 7,50. Candidatii eligibili trebuiau sa fie inscrisi intr-un liceu sau scoala de arte si meserii din judetele amintite anterior. Din Salaj au aplicat 13 elevi pentru acordarea de burse, dar numai 9 dintre ei au indeplinit criteriile de eligibilitate. Mai exact, patru elevi nu au primit burse pentru ca aveau media generala sub 7,50, declara coordonatorul acestui program, Claudia Macaria de la Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi.

Pe de alta parte Rita-Eva Rosz, inspector pentru minoritati in cadrul Inspectoratului Scolar Salaj, considera ca numarul elevilor romi salajeni beneficiari ai bursei putea si trebuia sa fie mai mare. Am mediatizat din timp acest program de burse in toate scolile din judet si, sincer, ma asteptam sa fie depuse un numar mult mai mare de dosare, considera aceasta. In Baia Mare, de exemplu, peste 20 de elevi romi vor beneficia de aceasta bursa.

Elevii bursieri salajeni sunt de la Grupul Scolar Industrial Hida, Liceul Ioan Ossian Simleu Silvaniei, Liceul Voiedov Gelu Zalau, Scoala de Arta Ioan Sima Zalau, Liceul Pedagogic Zalau, Liceul Reformat Wesselenyi Zalau, Seminarul Teologic Zalau si Grupul Scolar Mihai Viteazul Zalau. Sprijinul financiar va fi oferit pana la terminarea studiilor pentru fiecare dintre ei, respectiv timp de patru ani pentru cei din clasa a IX-a, trei ani pentru cei din clasa a X-a etc. Elevii romi din Salaj sunt: trei in clasa a IX-a, patru in clasa a X-a si unul in clasa a XI-a.

Bursierii mai sus mentionati vor fi mentorati de patru profesori. Mentorii le vor oferi sprijin educational si moral, in functie de nevoi, vor elabora planuri individuale anuale de studiu, vor facilita relatia de colaborare intre elevii romi – scoala – familie, vor monitoriza progresul grupului de beneficiari si vor propune masuri corective in planul individual de studiu.

Proiectul Burse de studiu pentru elevii romi din licee este implementat de Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi (CRCR), in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Aparatul de Lucru al Ministrului de Stat pentru Coordonarea Activitatilor din Domeniile Culturii, Invatamantului si Integrarii Europene, Asociatia Lectura si Scrierea pentru Dezvoltarea Gandirii Critice Romania – ALSDGC, Fundatia Ruhama si Asociatia Pakiv Romania.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »