Buluc la bucluc: Suspendarea taxei auto pentru masinile vechi se amana

Magazin Salajean 26 ianuarie 2012 0

Buluc la bucluc: Suspendarea taxei auto pentru masinile vechi se amanaDecizia de suspendare a taxei pe emisii poluante prevazuta pentru masinile vechi a fost amanata. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anuntat ieri, in sedinta Guvernului, ca doreste sa propuna suspendarea la plata a taxei de prima vanzare a masinilor vechi la urmatoarea intrunire a Executivului, de luni. Noile prevederi ar urma sa fie adoptate printr-o ordonanta de urgenta.

Masura suspendarii taxei pe emisii poluante vizeaza masinile inscrise in circulatie pe drumurile publice inainte de 1 ianuarie 2007. Potrivit legislatiei actuale, cumparatorii masinilor inmatriculate inainte de aceasta data vor trebui sa plateasca noua taxa auto. La zece zile dupa intrarea in vigoare a noii taxe auto, ministrul Mediului a propus coalitiei ca taxa auto de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007 sa fie suspendata pana anul viitor, interval in care sa fie achitata doar taxa de poluare auto redusa cu 25 la suta.

Borbely a motivat solicitarea prin faptul ca proprietarii de masini vechi trebuie sa beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele, inainte de introducerea noii taxe. Propunerea a fost prezentata in contextul in care una dintre revendicarile formulate in timpul protestelor organizate in ultimele zile in Bucuresti si alte orase ale tarii viza eliminarea taxei auto.

Conform legii, incepand cu acest an, pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor. Noua lege a taxei auto a fost publicata in Monitorul Oficial in 10 ianuarie si aplicata incepand cu 13 ianuarie 2012. Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25 la suta, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »