Buldozerele lui Ceausescu, in varianta Badon

Magazin Salajean 12 ianuarie 2007 0

Buldozerele lui Ceausescu, in varianta Badon

Ortodocsii din Badon demoleaza biserica din piatra, construita in secolul 18

Am trait sa o vad si pe asta. Ortodocsii din satul Badon, comuna Hereclean, demoleaza biserica greco-catolica, ortodoxa, ce-o fi, biserica din piatra construita in secolul 18, iar ceea ce va rezulta din demolarea totala va constitui material pentru fundatia unei noi biserici. Modul, ingenios sau ca in bancurile cu olteni, oricum aduce aminte de vremurile in care se daramau biserici cu buldozerele. La fata locului, mi s-a spus ca aceasta a fost decizia comunitatii.

Avem forta necesara pentru a reconstrui biserica

Am fost ieri in Badon sa vad minunea, dupa ce anul trecut am promis ca o sa revin asupra declaratiei facute de preotul greco-catolic din Zalau, Valer Parau, spre sfarsitul anului trecut, conform caruia la Badon ortodocsii vor sa darame biserica greco-catolica, construind in jurul ei. Am vazut, la fata locului, cum, in jurul bisericii de piatra, ortodocsii au ridicat o fundatie, urmand ca biserica aceasta veche sa fie demolata, iar ceea ce va rezulta din demolare, va constitui material pentru fundatia unei noi biserici. Nu am putut sta de vorba cu preotul satului, dar, deplasandu-ma la Primaria Hereclean am putut vorbi cu Nicolae Sabadas, membru in consiliul parohial de la Badon. Sabadas a afirmat ca biserica ce urmeaza sa fie demolata nu este in patrimoniul cultural, nu este, adica monument istoric, ca este o biserica mica, ce nu mai face fata si ca avem forta necesara pentru a reconstrui biserica. Sabadas a mai spus: consiliul parohial a hotarat ca biserica veche nu mai este necesar sa ramana in picioare, ca nu a fost revendicata de greco-catolici si ca in Badon nu mai exista nici un greco-catolic. Biserica e a comunitatii, comunitatea decide, a declarat Sabadas. Primarul comunei Hereclean, Vasile Pacala, a afirmat ca nu s-a putut opune dorintei comunitatii din Badon, ca biserica nu e monument istoric si ca pe baza actelor prezentate, in primul rand cele de proprietate, Primaria a emis autorizatie de constructie. Oamenii sunt proprietari, asta este dorinta lor, sa si-o faca, a declarat Pacala.

Protopopul Zalaului: Nu-i nimic ilegal

Protopopul Zalaului, parintele Stefan Lucaciu, ne-a declarat ca stie in amanunt ceea ce se intampla la Badon, si ca exista toate avizele si aprobarile necesare, atat din partea autoritatilor laice cat si a celor religioase. Nu-i nimic ilegal, a afirmat pr. Lucaciu. In opinia protopopului, biserica, de la 1700 si ceva, nu este greco-catolica, fiind construita de ortodocsi, dar, oricum ar fi, biserica nu mai face fata vremurilor, comunitatea decizand ca in acelasi loc este cel mai potrivit pentru a construi o noua biserica. Pr. Lucaciu ne-a mai spus ca un caz asemanator a mai existat in Salaj, la Criseni. Directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Salaj, Gheorghe Roman-Chende, a declarat ca nu-i ceva rau, parerea mea, ceea ce se intampla la Badon, oamenii vor sa-si faca o biserica mai mare, actuala cladire fiind neincapatoare.

Posibile concluzii.

Parerea mea

Pe internet am gasit informatia conform careia Biserica din Badon a fost construita in jurul anului 1796. Destul de probabil, in secolul 18. Ne exprimam mirarea ca o asemenea biserica, din piatra, va fi demolata, din moment ce este de notorietate faptul ca in vremurile acelea romanii nu prea aveau cum sa-si construiasca biserici din piatra, ci mai degraba numai biserici din lemn. De aici si multimea de biserici de lemn (majoritatea monumente istorice) in Salaj. Mai punem intrebarea: oare nu era mai potrivit ca biserica de piatra din Badon sa devina un monument istoric (cu patalama sau nu), daca nu de interes national, macar de interes judetean (avand in vedere si ca sta bine pe picioare)? Cat priveste povestea razboiului dintre ortodocsi si greco-catolici, pe tema retrocedarii lacasurilor de cult, deocamdata nu ne exprimam nici o opinie. Scopul acestui material a fost nu unul de invrajbire, ci de a prezenta un caz care da socoteala de modul in care unii romani mai vad pastrarea vestigiilor istorice. Prin demolare. In timp ce prin alte tari, ceea ce se intampla la Badon este de neconceput. Altfel, astept opinii, reactii. Fara ura. Asa ca, poate, vom reveni asupra acestui subiect.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »