Bugetul Zalaului se apropie de o mie de miliarde

Magazin Salajean 8 noiembrie 2007 0

Bugetul Zalaului se apropie de o mie de miliardeIn pauza competitionala electorala va ofer un nou interviu fara nici o referire explicita la campania/campaniile pentru ceea ce se va intampla in 25 noiembrie, cand si salajenii sunt chemati sa dea cu stampila la referendumul pentru votul uninominal si la alegerile pentru Parlamentul European. Astazi, va prezint un dialog cu primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu.

Pregatiti pentru iarna

Rep.: D-le primar, vine, din nou, iarna. Cum este pregatit Zalaul pentru aceasta perspectiva, cam intotdeauna destul de sumbra?

Radu Capilnasiu: Nu trebuie sa privim asa lucrurile. Sigur, poate ca trecerea aceasta de la perioada de toamna spre iarna este deprimanta prin ceea ce se intampla in natura, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fii deprimat. Din punct de vedere al pregatirilor, putem sa spunem ca nu sunt probleme deosebite, incepand de la amenajarea spatiilor verzi, pana la pregatirea deszapezirii, in situatia unor ninsori. Aceste lucruri sunt, deja, in atentia noastra. Practic, s-ar putea interveni in orice moment. Din punct de vedere al incalzirii in sistem centralizat, iarasi nu sunt probleme. Uzina functioneaza, acele lucrari pe magistrale, pe sistemul de distributie, au fost realizate, este asigurata incalzirea in scoli. S-au imbunatatit intr-o parte din scoli partile de izolare termica, prin schimbarea tamplariei. Deci, intr-un cuvant, noi spunem ca administratia locala este pregatita pentru iarna, insa sa nu se inteleaga gresit, si am mai spus-o si cu alte ocazii, nu inseamna ca daca apare un polei – am avut chiar in urma cu doi o situatie de acest gen, intr-o ora a fost gheata in tot orasul – Zalaul poate sa fie repus in functiune din punct de vedere al transportului intr-un timp extrem de scurt. Exista o prioritate stabilita in modul de actiune al acestor utilaje, acele trasee ale mijloacelor de transport in comun, sunt zonele de panta, care au prioritate si, ulterior, desigur, interventia pe strazi mai laturalnice.

Rep.: Cati utilizatori, clienti mai are Uzina Electrica?

Radu Capilnasiu: Din informatiile pe care ni le-au furnizat, au aproape 1.500 de contracte. Sigur, intre cele 1.500 de contracte sunt si cateva zeci, cel putin, de contracte incheiate cu institutii, cu scoli, iar unul dintre contractele principale pe care il au este cel cu Tenaris Silcotub. Exista deschidere si din partea celorlalte companii in situatia in care Uzina Electrica va fi retehnologizata sa-si asigure energia termica si electrica direct de la Uzina. Nu as vrea sa vorbesc foarte mult despre acest subiect, a fost foarte mult dezbatut, dar nu avem inca o forma finala a ceea ce ar putea sa insemne privatizarea SC Uzina Electrica sau, ma rog, modalitatea prin care aceasta societate sa fie retehnologizata.

Rep.: Nu s-a finalizat licitatia?

Radu Capilnasiu: Nu s-a finalizat licitatia privind consultanta. Stam de mai bine de patru luni, aproape cinci luni, la consiliul national de solutionare a contestatiilor, fara sa primim inca nici o adresa de solutionare. Dintre contestatiile mai importante depuse o mai amintesc pe cea la iluminatul public, la care am primit, in sfarsit, raspunsul si urmeaza sa semnam contractul cu firma castigatoare, a fost respinsa contestatia, dar si acolo a durat patru luni, s-au acumulat intre timp destule probleme pe partea iluminat, speram ca de saptamana viitoare sa se intre in instalatii si sa se remedieze cele defecte; ele au fost inventariate, se cunoaste situatia foarte exacta.

Samtid, la final

Rep.: D-le primar, s-a mai scris intr-o veselie despre problema Samtid. Aceasta problema continua sa existe. Pana la urma, care este solutia?

Radu Capilnasiu: Solutia nu este foarte indepartata pentru simplul motiv ca aceasta lucrare legata de reabilitarea retelelor de distributie de apa ale municipiului se afla la final. Au fost realizate toate acele retele propuse prin proiect, aproape 33 de km de retea, cu ce inseamna bransamente, conectari, alimentare cu apa, rezervoare. Nu a fost o lucrare foarte simpla. Eu mi-am mai exprimat nemultumirea fata de modul cum a operat acest constructor, i-am imputat faptul ca a lucrat cu neprofesionisti si intr-o totala dezordine, dezorganizare. Am recunoscut ca nu a fost o lucrare usoara, dar ceea ce a fost vizibil pentru toata lumea a fost ca au lucrat dezorganizat. Au inceput un santier, dupa care acel santier a trenat, finalizarea avand loc dupa mult prea mult timp si nu de putine ori in conditii necorespunzatoare. Asa cum am mai spus, din pacate nu am avut nici un rol in contract, contractul a fost incheiat intre Ministerul Internelor si Reformei Administrative si constructor. Singura posibilitate pe care am avut-o, si pe care am aplicat-o, si se poate vedea in numarul mare de procese verbale de sanctionare pe care le-am dat si pentru neincheierea lucrarilor la un termen conform avizelor de spargere pe care le-am dat, si pentru care ne judecam, au deschis procese pentru majoritatea acestor procese verbale de sanctionare. Din pacate, alte posibilitati nu am avut. Ce ma bucura totusi este ca lucrarea s-a realizat si este functionala si au inceput sa se realizeze receptiile.

Soseaua de centura, in IchinurileI licitatiei

Rep.: O alta problema care in acest an a tinut prima pagina a ziarelor locale este celebra, deja, sosea de centura. Care este stadiul in care se afla aceasta investitie?

Radu Capilnasiu: Spre deosebire de fondurile de postaderare, la fondurile de preaderare, toate licitatiile au fost organizate de catre ministere. Daca noi am finalizat tot ceea ce insemna din punctul nostru de vedere obligatii, in sensul ca am facut documentatiile de expropriere, am facut intabularile, inclusiv pentru oamenii care nu si-au intabulat titlurile de proprietate, am pus la dispozitie acele terenuri in vederea realizarii soselei de centura, dupa ce, sigur, proiectul a fost aprobat si s-a deschis, sa spunem asa, posibilitatea finantarii prin fonduri europene, prin Phare, pentru realizarea acestei investitii, s-a organizat de catre Ministerul Lucrarilor Publice licitatia, termenul de depunere a ofertelor fiind 31 mai a.c. Din pacate, ce ni se pare foarte interesant este ca evaluarea acestor oferte – si am inteles ca au fost destul de multe oferte – a durat, as putea spune, nepermis de mult, peste patru luni, abia in octombrie, catre finalul acestei luni, s-a desemnat castigatorul, care este o firma germana, cel putin ca si desemnare a firmei castigatoare, insa exact in ultima zi dedicata contestatiilor a fost depusa o contestatie de catre un alt participant la licitatie, la acel consiliu national de solutionare a contestatiilor. A doua zi dupa, urma sa se semneze contractul si firma germana chiar venise in tara pentru semnarea contractului. Nemaiavand obiectul muncii, semnarea contractului, au trecut si pe la Zalau, m-am intalnit cu ei, erau hotarati sa inceapa lucrarile. Mai mult nu pot sa va spun decat in momentul in care vom sti ca exista un rezultat la contestatia depusa la acel consiliu national.

Rep.: Cine este de vina? Legislatia?… Care este baiul?

Radu Capilnasiu: Odata, procedura achizitiilor publice este destul de dificila, necesitand termene destul de lungi pentru realizarea unor astfel de licitatii, ma refer in principal la aceste licitatii de anvergura, de o anumita valoare, mai mare, vizavi de ce inseamna termenul. Ajungi la luni de zile pana cand un astfel de proces se poate incheia, nu mai vorbesc de faptul ca, pana acum, odata ce s-a modificat cat de cat Ordonanta 34 legata de achizitiile publice, la solicitarea noastra, a administratiilor locale, in special, pentru faptul ca prin aplicarea legii am constatat ca apar lucruri extrem de grave, oricine era nemultumit putea sa depuna o simpla contestatie, o hartie, care era trimisa la acest consiliu national, unde trena, pentru ca erau supraaglomerati de contestatii, in conditiile in care cel care trimitea acea contestatie nu avea nici o repercusiune. Pur si simplu doar pentru a incurca lucrurile, putea sa trimita acea contestatie. Acum s-au adus niste modificari si trebuie sa plateasca in conditiile in care se constata ca respectiva contestatie este neavenita, poate sa plateasca o penalitate si speram ca acest lucru sa mai tempereze elanul IbinevoitorilorI de a incurca lucrurile.

Rep.: Bugetul pe 2008

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »