Bugetul Zalaului – in minus cu 8,4 milioane de lei

Magazin Salajean 23 august 2010 0

Bugetul Zalaului - in minus cu 8,4 milioane de lei

Darile catre bugetul local raman pentru o parte dintre zalauani, chiar si pentru societati comerciale, un hop greu de trecut. Dovada stau listele cu numele celor care nu s-au inghesuit sa isi achite taxele si impozitele locale la timp. In total, la Primaria Municipiului Zalau sunt inregistrati peste 16.600 de datornici – cel mai vechi avand restante inca din 2004 – care au de achitat catre bugetul local nu mai putin

de 8,4 milioane de lei.

Lipsa banilor sau lipsa de interes a zalauanilor ingroasa, si in 2010, lista celor care nu si-au platit, la timp, taxele si impozitele datorate bugetului local. Unii amana pana la limita termenului, iar altii nu trec pe la ghiseele primariei din cauza ca nu au bani sa achite. Potrivit informatiilor furnizate, vineri, de catre reprezentantii Primariei Municipiului Zalau, 13.358 de contribuabili sunt restanti la plata impozitelor si taxelor locale. Iar sumele nu sunt deloc de neglijat, vistieria municipala fiind mai subtire cu peste 5,2 milioane de lei.

Insa nu doar cetatenii s-au facut ca ploua si nu si-au achitat darile. Nici societatile comerciale nu s-au prea inghesuit sa achite impozitele si taxele catre bugetul local, 3.294 de contribuabili lasand un gol in conturile primariei de mai bine de 3 milioane de lei.

Datornic din 2004

Astfel, municipalitatea ii avertizeaza pe contribuabili sa isi plateasca taxele si impozitele, asta daca nu vor sa achite penalizarile aferente, respectiv 0,05 la suta din suma datorata pentru fiecare zi de intarziere si 2 la suta din suma pe luna de intarziere. Sunt insa persoane care nu tin seama de aceste penalizari. Este cazul celui mai vechi datornic la Taxe si Impozite Locale, un zalauan care a uitat sa-si achite darile catre bugetul local inca din 2004.

Astfel ca de la an la an, cetateanul a adunat o datorie restanta la zi de 7.885 de lei. Purtatorul de cuvant al Primariei Municipiului Zalau, Manuela Ghiurutan, ne-a declarat ca acest contribuabil are restante atat la plata impozitelor pe cladire, cat si pentru amenzi si cheltuieli de salubrizare. Municipalitatea nu prea are, insa, sanse de reusita sa-si recupereze datoria, zalauanul neavand in prezent, bunuri pe numele lui pentru a i se pune sechestru.

Un alt cetatean responsabil a adunat o datorie catre bugetul local de 36.900 de lei, numai din amenzi contraventionale. Din randul persoanelor juridice, cea mai mare valoare a restantei se ridica la 266.242 de lei, reprezentand impozit pe cladiri, teren si auto, dar si amenzi.

Mii de somatii si sute de popriri

Sute de persoane fizice si juridice sunt datoare la Primaria Zalau si nu isi platesc obligatiile decat in ultima faza, cand municipalitatea le scoate la vanzare bunurile. Pentru recuperarea sumelor datorate de zalauani, primaria a emis 9.782 de titluri executorii. Purtatorul de cuvant al Primariei Municipiului Zalau a mentionat ca toate aceste somatii insumeaza peste 2,8 milioane de lei. Pentru cei care nu au luat in seama somatiile si nu si-au achitat restantele catre bugetul local, primaria a recurs la popriri pe conturile bancare si sechestre pe bunuri.

In total, autoritatile locale au emis 1.223 de popriri pe bunurile active ale zalauanilor persoane fizice, pentru suma de 662.291 de lei, si aproape 500 de popriri active la persoane juridice, in suma totala de 1.017.955 de lei. Dintre acestea din urma, patru firme au fost silite la plata impozitelor si taxelor locale, dupa ce autoritatile locale le-au pus sechestru pe bunuri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »