Bugetul sistemului sanitar se va epuiza in prima jumatate din 2010

Magazin Salajean 22 februarie 2010 0

Bugetul sistemului sanitar se va epuiza in prima jumatate din 2010

Sistemul sanitar se numara printre cele ale caror bugete par sa scada de la un an la altul, fata de nevoile tot mai multe care se cer rezolvate. Problemele cu care au inceput deja sa se confrunte in ianuarie si februarie ii determina pe bolnavii cronici sa atraga atentia disperati Ministerului Sanatatii ca fondurile acestuia se vor epuiza in prima jumatate a anului.

Problema fondurilor insuficiente pentru anul in curs este recunoscuta si de managerii de spitale, si de bolnavi, sistemul sanitar fiind intr-o stare din ce in ce mai grava. Lucrurile se inrautatesc si din cauza ca, in 2009, pentru a-si usura balanta, autoritatile centrale au impins greutatile pentru a fi rezolvate in 2010. Astfel, au fost modificate termenele de plata a facturilor catre laboratoare si la farmacii, de la 60 de zile la 180 de zile, lucru ce le-a impins cu un picior in groapa pe multe din aceste unitati. Presedintele Colegiului Farmacistilor din Salaj, Lucia Calb, ne-a declarat ca sunt si in judetul nostru farmacii care ar putea fi inchise, din cauza dificultatilor financiare pe care nu si le mai pot rezolva.

Si bolnavii cronici sunt afectati de situatia finabciara din sistemul sanitar, resimtind deciziile autoritatilor centrale ca pe adevarate bumeranguri ce se intorc impotriva celor pe care sistemul ar trebui sa ii protejeze. Cum bugetul Sanatatii e pe chituci, pacientii trebuie sa scoata bani din buzunare pentru a-si plati analizele medicale, iar in ceea ce priveste medicamentele de care au nevoie zilnic

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »