Bugetul Salajului pe 25 de ani ar putea reabilita drumurile

Magazin Salajean 25 iunie 2010 0

Bugetul Salajului pe 25 de ani ar putea reabilita drumurile

Valoarea totala a proiectelor Consiliului Judetean (CJ) Salaj, aflate in curs implementare ori evaluare si a celor pentru care nu exista, deocamdata, sursa de finantare, se ridica la aproape 200 milioane de euro, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Tiberiu Marc, seful administratiei judetene. Potrivit spuselor sale, din totalul proiectelor in cauza, cel care vizeaza reabilitarea drumului judetean Ciucea-Crasna-Varsolt este intr-un stadiu foarte avansat, in sensul ca lucrarile au demarat acum trei luni.

Dupa intarzierile provocate de contestatii, lucrarile au intrat, in sfarsit, intr-un ritm normal, astfel incat exista conditii pentru ca termenul de finalizare, respectiv noiembrie 2010, sa fie respectat, a mentionat Marc, explicand ca investitia se ridica la 85,6 milioane de lei, din care aproape 1,5 milioane de lei reprezinta contributia CJ Salaj. Oficialul salajean a adaugat ca in prezent se lucreaza la sapte din cele 11 poduri care fac obiectul proiectului, iar traseul Horoatu Crasnei-Varsolt este pregatit pentru asfaltare.

Saptamana viitoare ar putea fi semnat contractul de finantare pentru reabilitarea unui alt drum judetean – Romanasi-Creaca-Jibou-Benesat, un proiect in valoare de 102,7 milioane de lei. Investitia presupune reabilitarea a peste 36 de kilometri de drum, reabilitarea si consolidarea a patru poduri si construirea a trei poduri noi. Atat in cazul acestui drum, cat si a celui dintre Ciucea si Varsolt, valoarea proiectata este de 630.000 de euro pe kilometru.

Un sfert din drumuri, mai bune peste 2 ani

La aceasta valoare si luand in calcul ca 98 la suta din totalul soselelor Salajului au durata de viata expirata, Tiberiu Marc spune ca pentru a schimba fata tuturor celor 600 de kilometri de drumuri judetene ar fi nevoie de 350 milioane de euro. Daca am folosi tot bugetul de care dispune judetul numai pentru refacerea carosabilului, ne-ar trebui 25 de ani ca sa rezolvam aceasta problema, a precizat seful CJ.

Cu toate acestea, oficialul nu pare sa-si piarda optimismul: In acest an si in 2011, prin investitiile in cele doua drumuri, vom reusi sa reabilitam circa 75 de kilometri. Alte doua trasee – Nusfalau-Valcau-Sag-Tusa-limita cu judetul Cluj, respectiv Nusfalau-Crasna-Zalau-Creaca, insumand peste 70 de kilometri, sunt evaluate prin Programul Operational Regional si, intr-o varianta optimista, ar putea primi finantare in doi ani. Daca toate aceste proiecte vor fi duse la bun sfarsit, un sfert din drumurile salajene vor avea fata noua.

25 milioane de lei pentru Cultura

Un alt proiect depus de catre CJ Salaj vizeaza restaurarea patrimoniului istoric si cultural al judetului, mai exact cladirea Muzeului Judetean de Istorie Zalau, a Galeriilor de Arta Ioan Sima si Centrului Militar. Daca in cazul primelor doua imobile sunt prevazute doar amenajari interioare, realizarea instalatiilor, restaurarea fatadelor si amenajarea unor depozite, cel din urma isi va schimba in totalitate functionalitatea, devenind Centrul de Dezvoltare Culturala si Turistica al judetului Salaj. Aici vor fi relocate institutiile de cultura din subordinea CJ Salaj: Centrul de Creatie, Scoala Populara de Arte, ansamblul folcloric Mesesul si revista Caiete Silvane si vor fi amenajate sali de expozitie, pentru conferinte ori miniconcerte. Valoarea proiectului depaseste 25 milioane de lei, startul lucrarilor urmand a fi dat in 2 iulie.

Sistemul social din judet, la noi standarde

Pentru tinerii care ies din sistemul rezidential, administratia judetului deruleaza un proiect de 3,5 milioane de lei, la Complexul de Servicii Comunitare din Cehu Silvaniei, unde vor lua fiinta doua servicii noi: ateliere vocationale si locuinte de tranzit pentru tineri. De asemenea, spune Marc, aici va exista o sala de sport polivalenta, va fi modernizat Centrul Maternal si amenajata o cantina.

Alte 3,5 milioane de lei vor fi destinate modernizarii complexelor de servicii sociale pentru copii din Jibou, Simleu Silvaniei si Zalau, atat din punct de vedere al amenajarilor interioare si exterioare sau al instalatiilor, cat si al refunctionalizarii unor spatii. Dupa implementarea celor doua proiecte, tot ce inseamna infrastructura sistemului de servicii sociale din Salaj (exceptie va face Centrul de la Badacin, pentru care ne dorim un credit de la Banca Mondiala) va fi complet modernizat si va dispune de servicii noi, a afirmat presedintele CJ Salaj.

Spitalul intra in santier

In circa doua luni ar putea fi semnat contractul de finantare pentru reabilitarea Spitalului Judetean de Urgenta Salaj, a declarat Tiberiu Marc. Proiectul a parcurs cu succes toate etapele de evaluare, iar acceptul de finantare a fost dat in urma cu o saptamana. Investitiile in reabilitarea corpurilor A si B vor permite o economisire a fondurilor pentru utilitati si o mai buna alocare a banilor spre partea medicala, a opinat seful administratiei judetene, mentionand ca lucrarile nu vor viza corpul operator, saloanele ori laboratoarele.

Gunoaiele salajenilor, depozitate la Dobrin

Sistemul de management integrat al deseurilor, proiect in valoare de 36 milioane de euro demarat in urma cu trei ani, nu are finalizat nici acum studiul de fezabilitate, poate si din cauza complexitatii si ineditului documentatiei tehnice, considera Marc. Investitia presupune realizarea unui centru de management integrat al deseurilor, in Dobrin, pe o suprafata de 20 de hectare, care sa includa deponia ecologica, statia de sortare, statia de compostare si zona administrativa., precum si amenajarea a trei statii de transfer la Crasna, Sinmihaiu Almasului si Surduc, unde vor fi transportate deseurile colectate de la populatie si agenti economici.

Daca aplicatia de finantare va putea fi transmisa Comisiei Europene in luna iulie, sunt sanse foarte mari ca procedurile de achizitii sa inceapa in acest an, a mai spus sursa citata, adaugand ca acest proiect implica si cea mai mare contributie a CJ Salaj, respectiv 5 milioane de euro.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »