Bugetarilor li se baga pe gat opt zile libere neplatite

Magazin Salajean 16 noiembrie 2009 0

Bugetarilor li se baga pe gat opt zile libere neplatite

Aplicarea dispozitiilor legii privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice si rationalizarea cheltuielilor publice, mai exact, impunerea a opt zile libere neplatite, a starnit reactii diferite in randul bugetarilor. In timp ce sindicalistii din educatie ameninta cu inchiderea scolilor, alte institutii, precum Casa Judeteana de Pensii (CJP) Salaj si Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Salaj si-au stabilit deja masurile necesare in vederea incadrarii in prevederile legale.

Sindicalistii nu isi vor da acordul pentru aplicarea concediului fara plata si cer angajatorului sa isi asume intreaga raspundere pentru buna desfasurare a activitatilor publice. Alianta Bugetarilor a decis saptamana trecuta, joi, sa refuze semnarea acordurilor individuale prin care s-ar respecta articolul din Legea privind reducerea cheltuielilor, care prevede scaderea veniturilor bugetarilor cu 15,5 la suta, anuntand ca isi rezerva dreptul sa organizeze diferite proteste si un miting in Capitala. In acest sens, Alianta va cere sindicalistilor sa semneze intr-un tabel ca nu sunt de acord cu masura concediului fara plata. Tot in cadrul sedintei, Alianta Bugetarilor a mai decis sa nu participe la nicio comisie de dialog social daca tema discutata va fi Legea 329/2009, privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice si rationalizarea cheltuielilor publice.

Potrivit unui comunicat de presa, Alianta Bugetarilor cere conducerilor institutiilor publice sa isi asume raspunderea pentru desfasurarea in bune conditii, cu respectarea legislatiei si a standardelor de calitate, a activitatilor publice, in conditiile in care decide unilateral trimiterea in concediu fara plata a personalului sau reducerea timpului de lucru. Alianta Bugetarilor cere Guvernului sa faca publice datele privitoare la economiile realizate prin: blocarea posturilor vacante, disponibilizarile de personal, rectificarile bugetare negative si anularea unor drepturi salariale. De asemenea, Alianta Bugetarilor cere Guvernului sa prezinte sumele prevazute in buget pentru organizarea campaniei electorale si sa reduca cu 15,5 la suta cheltuielile pentru fiecare tur de scrutin.

Sindicalistii din educatie vor inchide scolile

Sindicalistii din invatamant au refuzat sa participe la discutiile de la Ministerul Educatiei pentru a stabili calendarul concediilor fara plata. Ei sustin ca pe langa masura pe care o aplica deja, de netrecere a notelor elevilor in catalog, este posibil sa fie inchise scoli ca urmare a concediului fortat. Totusi, daca Guvernul va cere cadrelor didactice recuperarea orelor pierdute astfel, acestea vor cere sa fie platite dublu. Nu suntem dispusi sa negociem luarea zilelor libere de concediu neplatite. Daca reducerea se va face astfel: patru zile libere la finele lunii in curs, respectiv primele patru zile a lunii urmatoare, respectiv din 26 noiembrie pana pe 7 decembrie, atunci salariatii din invatamant vor sta acasa. Daca va fi cazul, in zilele de concediu fara plata, indiferent cand vor fi acestea luate, cadrele didactice nu vor merge la scoala, a mentionat Eusebiu Lehene, liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Salaj. Federatia Educatiei Nationale considera ca, din moment ce reprezentantii Executivului s-au angajat, in luna mai, sa asigure integral fondurile necesare cheltuielilor de personal din invatamant pentru tot anul 2009, este treaba Guvernului sa asigure fondurile pentru salarii si sa nu aplice legea referitoare la zilele neplatite. Ba mai mult, reprezentantii Federatiei sustin ca prin aplicarea concediului fara plata, elevilor si studentilor li se incalca dreptul fundamental la educatie. In plus, programa scolara nu mai poate fi parcursa in totalitate afectand astfel grav elevii care vor sustine examene la sfarsitul acestui an scolar.

CJP Salaj si-a dat acordul

In toiul protestelor Aliantei Bugetarilor, cu privire la decizia Guvernului de a trimite functionarii publici in concediu fara plata, conducerea Casei Judetene de Pensii Salaj si-au stabilit deja zilele in care angajatii urmeaza a efectua concediul neplatit. Ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice si rationalizarea cheltuielilor publice, a informatiilor transmise de Casa Nationala de Pensii si alte Aigurari Sociale in vederea incadrarii in constrangerile bugetare determinate de situatia de criza economica pentru perioada noiembrie-decembrie 2009, conducerea Casei Judetene de Pensii (CJP) Salaj a luat o serie de masuri menite sa asigure continuitatea in derularea activitatii la toate ghiseele institutiei. Inca de astazi, 13 noiembrie 2009, s-a stabilit cu acordul salariatilor, zilele libere ce urmeaza se le efectueze acestia in perioada noiembrie-decembrie, fara ca diminuarea salariului sa depaseasca 15,5 la suta lunar. Totodata, aducem la cunostinta institutiilor care intra sub incidenta Legii 329/2009, ca zilele libere sau, dupa caz, reducerea programului de lucru nu afecteaza durata concediului de odihna anual si sunt asimilate unei perioade de activitate, inclusiv in specialitate, efectiva. Salariatul beneficiaza in aceasta perioada de toate drepturile cuvenite, potrivit legii, altele decat cele salariale. Perioada in care salariatii vor beneficia de zile libere fara plata sau de reducerea programului de lucru, constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii. Atat in cazul masurii zilelor libere fara plata, cat si in cazul alegerii referitoare la reducerea programului de lucru, salariatilor nu li se va diminua stagiul de cotizare aferent lunilor in care vor beneficia de aceste masuri, ne-a declarat, vineri, Anamaria Pernes, director coordonator adjunct la CJP Salaj.

Program redus si zile libere la Finante

Angajatii DGFP Salaj vor avea, in lunile noiembrie si decembrie ale acestui an, cate doua zile libere, in alte opt zile programul de lucru urmand a le fi redus cu doua ore, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei amintite. Masurile asigura un total de 32 de ore (patru zile) neplatibile, precum si desfasurarea in conditii optime a activitatii, respectand totodata dispozitiile legii privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordului-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar si International.

Conducerea Ministerului Finantelor sustine ca, in perioada ramasa pana la finalul acestui an, bugetarii mai pot lua cel mult opt zile de concediu fara plata, respectiv cate patru zile in noiembrie si decembrie, urmand ca Statul sa economiseasca 80 la suta din suma propusa initial, de 1,6 miliarde de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »