Bugetarii salajeni ies in strada

Magazin Salajean 15 septembrie 2010 0

Bugetarii salajeni ies in strada

Functionarii publici se pregatesc de proteste. Nu toti, insa. In timp ce unii sunt decisi sa mearga pana in panzele albe, amenintand cu declansarea grevei generale, altii asteapta indicatii de la centru ori se codesc. Inca o dovada ca miscarea sindicala din Romania nu mai are vigoarea de altadata.

Conducerea Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP) a decis ca membrii organizatiei sa intre in greva generala in 27 septembrie, pe termen nelimitat, intrucat functionarul public este flamand si indatorat, n-are stabilitatea locului de munca, stabilitate salariala. Sebastian Oprescu, presedintele SNFP, sustine ca la protest vor participa 34.000 de functionari publici din intreaga tara, din totalul celor 141.000 de angajati din administratia locala. In plus, el spera la solidarizare din partea sindicalistilor Federatiei Nationale a Functionarilor din Administratie (FNSA), situatie in care data grevei generale ar putea fi devansata in 22 septembrie, cand, la Bucuresti, va avea loc un miting. Prin gestul lor, functionarii publici cer revenirea la salariul avut inainte de diminuarea cu 25 la suta, stoparea disponibilizarilor si protectie juridica

impotriva abuzurilor contribuabililor de rea-credinta si a oamenilor politici aflati in fruntea institutiilor publice fata de functionarii aflati in exercitarea prerogativelor de autoritate de stat.

La nivelul judetului Salaj, doar sindicatele din Protectia Consumatorului si Garda Financiara sunt afiliate la SNFP, insa participarea membrilor lor la greva generala este, deocamdata, incerta. Nu ni s-a comunicat, inca, nimic oficial de la Bucuresti. Totusi, si dupa ce vom primi o adresa in acest sens, va trebui sa ma consult cu colegii mei, pentru a vedea daca acestia sunt sau nu de acord sa intram si noi in greva generala, ne-a declarat Ioan Bica, presedintele sindicatului din Garda Financiara Salaj.

Mai putin incerta pare sa fie, insa, participarea bugetarilor din FNSA, pentru ca, sustine Gheorghe Morar, vicepresedintele Federatiei si liderul Sindicatului Civitas Zalau, durerea este aceeasi pentru toti angajatii din sistem. O decizie in acest sens va fi luata in cadrul sedintei Biroului Federal, ce va avea loc in 21-22 septembrie.

Pana atunci, insa, bugetarii si salariatii din mediul privat, membri ai Cartel Alfa Salaj, vor organiza un miting si vor picheta Institutia Prefectului, in data de 20 septembrie, nemultumiti fiind de masurile luate in ultima perioada de Guvernul Boc si in semn de protest fata de anuntatele modificari ale Codului Muncii. La pichetare vor participa nu doar functionari publici, ci si lucratori din mediul privat, intrucat o serie dintre revendicari sunt comune. L-am denumit Protestul NU, pentru ca spunem NU modificarii Codului Muncii, prin care vor fi eliminate contractele colective de munca, spunem NU disponibilizarilor si reducerilor salariale, spunem NU unei noi legi de salarizare unice in sectorul bugetar, NU modificarii legii pensiilor, modului de calcul al pensiei si cresterii varstei de pensionare, precizeaza Morar.

Dascalii salajeni nu au decis daca se vor implica in actiunea din 20 septembrie. In ceea ce priveste un eventual protest al cadrelor didactice din judet, Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj, sustine ca, deocamdata, nu a fost nimic batut in cuie. Nu exclud ca si dascalii sa organizeze o actiune de protest, insa la nivelul Federatiei nu s-a luat, inca, o decizie in acest sens. Vom discuta cu membrii de sindicat, pentru a vedea care este punctul lor de vedere referitor la oportunitatea unei astfel de actiuni.

Oricum, 27 septembrie este o data irealista pentru organizarea grevei generale. Lehene a adaugat ca angajatii din invatamant sunt nemultumiti de reducerea salariilor, disponibilizarile si de lipsa de perspectiva in ceea ce priveste revenirea la salariile din 2009.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »