Bugetarii iau o vacanta de patru zile!

Magazin Salajean 26 aprilie 2012 0

Bugetarii iau o vacanta de patru zile!Bugetarii vor avea parte de o vacanta prelungita de patru zile pentru a sarbatori data de 1 Mai – Ziua Muncii. Guvernul a adoptat, in sedinta de marti, hotararea prin care ziua de luni, 30 aprilie 2012, este declarata zi nelucratoare in sectorul public, urmand ca aceasta sa fie recuperata ulterior. Implicit, desemnarea zilei de luni ca zi libera pentru angajatii din sectorul public inseamna o minivacanta pentru prescolari si elevi.

Inspectorul scolar general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, ne-a declarat, marti, ca asteapta o adresa oficiala din partea Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului, cu privire la declararea zilei de 30 aprilie ca zi libera, pe care sa o transmita in scoli. Data de 30 aprilie, desemnata ca zi libera, coincide cu data la care au fost programate la nivelul judetului cercurile pedagogice pe specialitati. Prin urmare, se va amana organizarea cercurilor pedagogice, urmand ca acestea sa aiba loc, cel mai probabil, la nivelul unitatilor de invatamant pe specialitati. Programul dupa care se vor desfasura cercurile pedagogice va fi facut cunoscut cadrelor didactice imediat ce se va stabili modalitatea de recuperare, ne-a comunicat Ioan Abrudan. Potrivit sursei citate, recuperarea cursurilor de luni se va face dupa precizarile de la minister, cel mai probabil, intr-o zi de sambata.

Executivul a discutat, de principiu, acordarea pe 30 aprilie a unei zile libere pentru bugetari, care sa vina in completarea celei de 1 mai, zi de sarbatoare legala garantata de Codul muncii, in conditiile in care prima zi a lunii mai este anul acesta marti. Ideea unui weekend prelungit a fost sustinuta si de premierul Mihai Razvan Ungureanu, acesta subliniind ca ziua nelucrata va trebui sa fie recuperata in 5 mai.

Ministerul Dezvoltarii a venit cu aceasta propunere in sensul ca vacanta prelungita ar putea duce la cresterea circulatiei turistice de 1 Mai si un numar mai mare de zile petrecute de turisti in statiunile din tara. Potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), peste 25.000 de turisti romani vor merge pe litoral in minivacanta de 1 Mai, numar apropiat de cel inregistrat anul trecut.

Angajatii din sectorul privat vor avea parte de zile libere in 30 aprilie doar daca patronii vor hotari acest lucru. De asemenea, de 1 mai, agentii economici isi vor chema angajatii la lucru in functie de domeniul si specificacitatea locului de munca.

Ziua de 1 Mai se sarbatoreste in Romania incepand cu anul 1990, reprezentand o zi a social-democratiei, a solidaritatii oamenilor din lumea intreaga. Ziua Muncii este sarbatorita de toate tarile membre ale Organizatiei Internationale a Muncii, prin mitinguri, marsuri si demonstratii pentru pace si o viata mai buna.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »