Buget de criza pentru recalificarea somerilor

Magazin Salajean 13 aprilie 2010 0

Buget de criza pentru recalificarea somerilor

Agentia Judeteana de Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj dispune, in acest an, de 90.000 de lei pentru organizarea de cursuri de recalificare destinate somerilor. Desi numarul salajenilor fara un loc de munca este superior celui de acum un an, bugetul a fost diminuat cu 10 procente, spune Romeo Sarca, directorul coordonator al AJOFM Salaj, precizand ca pana spre finele lui 2009, suma a fost redusa la 32.000 de lei, diferenta fiind redirectionata spre plata indemnizatiilor de somaj.

Potrivit sursei citate, aproape o jumatate din bugetul pe anul in curs va fi destinata pentru plata cursurilor organizate in 2009, dar neachitate la termen formatorilor profesionali. In functie de suma ce ne ramane dupa ce facem plata si organizam primele cinci cursuri de calificare profesionala, vom decide daca demaram si altele, a precizat oficialul Agentiei salajene.

De primele cinci cursuri, a caror licitatia a avut loc deja, vor beneficia 140 de salajeni interesati sa se califice intr-una din meseriile: agent de paza, lucrator in comert, lucrator finisor, bucatar si operator calculator. In colaborare cu Centrul de Formare Profesionala a Adultilor Cluj, AJOFM Salaj isi propune sa deruleze cel putin alte cinci cursuri destinate celor interesati sa se califice ca lucrator in cultura plantelor, cresterea animalelor, operator calculator, lucrator in comert ori in constructii.

Potrivit legii, cursantii beneficiaza, in afara de pregatirea teoretica si practica gratuita, de rechizite si materiale de instruire, de manuale, dar si de echipament de protectie pe timpul instruirii practice, daca este cazul. In plus, statul ofera, pentru traseul de la domiciliu la sediul unde au loc cursurile, abonament gratuit pe mijloacele de transport in comun sau, dupa caz, decontarea cheltuielilor de transport. Astfel, persoanele care nu se pot deplasa zilnic la scoala sau cele care locuiesc la o distanta mai mare de 50 de kilometri de aceasta beneficiaza, pe perioada cat participa la pregatire, de cazare si de bani de masa, asemeni bugetarilor trimisi in delegatie.

La nivelul judetului Salaj exista 11.503 someri, aproape 96 la suta dintre acestia provenind din mediul privat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »