Buget de 23,4 milioane de lei pentru Simleu

Magazin Salajean 1 februarie 2008 0

Buget de 23,4 milioane de lei pentru Simleu

Primaria Simleu Silvaniei dispune de un buget de 23,4 milioane de lei, in acest an, bani din care autoritatile locale vor incerca sa continue proiectele demarate in 2007, dar si sa puna bazele pentru unele noi. Primarul Septimiu Turcas a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca din totalul de 23,4 milioane de lei, circa 15 milioane de lei sunt sume defalcate din TVA, 3,7 milioane de lei – sume defalcate din impozitul pe venit, iar 1,88 milioane de lei – fonduri rezultate din incasarea taxelor si a impozitelor pe proprietati. In ceea ce priveste cheltuielile pe care administratia de sub Magura le are prevazute pentru acest an, primarul Turcas a spus ca aproape 14 milioane de lei vor fi destinati acoperirii salariilor personalului din Invatamant.

Alti 894.000 de lei sunt prevazuti pentru activitati culturale si de relaxare. Astfel, pentru Biblioteca Oraseneasca Simleu Silvaniei si pentru Casa de Cultura Oraseneasca, precum si pentru consolidarea monumentelor istorice este alocata suma de 350.000 de lei, in timp ce restul de 544.000 de lei vor merge inspre serviciile sportive si recreative. Mai exact, pentru sportul din Simleu sunt prevazuti in planul bugetar 200.000 de lei, actiunile realizate pentru copii (in colaborare cu Clubul copiilor si Consiliul Local al Copiilor si Tinerilor) vor primi 34.000 de lei, iar 310.000 de lei vor fi utilizati pentru intretinerea gradinilor publice, a zonelor verzi, a bazelor sportive si a parcurilor din oras.

Edilul a mai declarat ca a fost alocat un cuantum de 2,1 milioane de lei pentru Serviciul de asistenta sociala, din care 610.000 de lei reprezinta cheltuieli de personal. Administratia locala va asigura servicii de asistenta sociala pentru persoanele varstnice in valoare de 90.000 de lei, in timp ce pentru asistarea cazurilor de boala si invaliditate este trecuta in buget o cheltuiala de 610.000 de lei. De asemenea, pentru prevenirea excluderii sociale, ma refer la ajutoare sociale si sprijin financiar pentru Cantina Sociala, este prevazuta suma de aproximativ 2 milioane de lei, a spus Septimiu Turcas.

Si in acest an, administratia locala are in vedere intretinerea si modernizarea sistemului de iluminat public, in acest sens fiind cuprinsi in buget 650.000 de lei. La capitolul Protectia mediului sunt alocati 330.000 de lei pentru salubrizarea orasului si pentru gestiunea deseurilor, la care se adauga suma de 425.000 de lei – pentru intretinerea canalizarii si tratarea apelor reziduale. Vrem sa oferim cetatenilor conditii bune de trafic, astfel ca vom face lucrari de reabilitare stradala in valoare de 1,47 milioane de lei, a spus primarul.

Serviciul de Politie Comunitara, care a fost infiintat anul trecut la Simleu, va primi din bugetul local 350.000 de lei.

Bloc ANL sub Magura

In acelasi cadru, primarul Septimiu Turcas a facut cunoscute si cateva din obiectivele pe care si le propune administratia orasului pentru anul 2008. Astfel, va fi reabilitat sediul Primariei, in acest sens fiind alocata suma de 40.000 de lei, precum si sediul in care functioneaza Biblioteca Oraseneasca – pentru aceasta fiind alocati 35.000 de lei. Lucrari de reabilitare si conservare vor fi executate si la Cetatea Bathory, considerata monument de patrimoniu national. Astfel, proiectul de reabilitare a cetatii, demarat anul trecut, va fi sprijinit din bugetul local cu 50.000 de lei.

Alte obiective pe care si le-au propus autoritatile locale sunt amenajarea cimitirului Horea (20.000 de lei), introducerea canalizarii menajere si pluviale in Cehei si Pusta Vale (investitie demarata anul trecut), precum si continuarea proiectului prin care va fi ridicat un bloc ANL. Imobilul va fi construit in cartierul Unitatii Militare si va fi sustinut din bugetul local cu 90.000 de lei. De asemenea, va fi introdusa in zona reteaua de gaz (100.000 de lei), astfel incat apartamentele sa fie racordate la aceasta utilitate. Vom continua lucrarie de reabilitare si modernizare a sistemului de canalizare pluviala din oras, iar pentru strada Crinului avem prevazute lucrari de stabilizare a versantului si consolidare a terasamentelor. Tot aici, vrem sa refacem si sistemul rutier, a spus primarul Turcas.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »