Buget complementar pentru persoanele cu handicap

Magazin Salajean 27 decembrie 2006 0

Violeta Milas, directorul executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, ne-a informat in cadrul unei conferinte de presa, despre schimbarile majore care vor aparea incepand cu 1 ianuarie 2007, la Legea 448/ 2006, in domeniul protectiei persoanelor cu handicap.

Astfel, persoanele cu handicap nu vor mai beneficia ca si pana acum de acele facilitati, cu privire la scutirea pentru abonamentul telefonic, RTV si abonamentul la energie electrica. In schimb, acestia vor primi un buget complementar lunar, pe care il vor folosi in functie de nevoie. Suma totala de care vor beneficia persoanele cu handicap este de 170 RON, din care 80 RON vor fi alocati pentru cei cu handicap grav, 60 RON pentru aceia cu handicap accentuat si 30 RON, pentru persoanele cu grad mediu de handicap (III). Directorul a adaugat ca, pentru acest buget complementar, persoana cu handicap nu trebuie sa faca dovada platii pentru un anumit serviciu.

Din punct de vedere al prestatiilor sociale, nu mai exista diferentiere in functie de venituri si de felul handicapului (vizual, fizic etc). Cuantumul acordat acestora este de 179 RON – pentru adultul cu handicap grav (I) si 147 RON – pentru adultul cu handicap accentuat (II).

De mentionat ar fi si faptul ca persoanele care au in ingrijire un copil cu handicap beneficiaza de concediu platit pentru cresterea copilului, pana la implinirea varstei de 7 ani, iar persoanele cu handicap gradul I si II, vor beneficia de scutire de impozit pe venit din salariu, precum si de la plata imopzitului pe cladire si teren.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului ne mai informeaza ca persoanele cu handicap grav si accentuat vor primi ingrijiri din partea unui asistent personal profesionist, angajat al institutiei mai sus mentionate. Pana in momentul de fata, in bazele de date ale directiei, sunt inregistrate 6.682 de persoane aflate in dificultate, din care 626 sunt copii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »