Brutarii risca amenzi de peste 10.000 de lei pentru nerespectarea gramajului painii

Magazin Salajean 11 august 2011 0

Brutarii risca amenzi de peste 10.000 de lei pentru nerespectarea gramajului painii

Producatorii si comerciantii care nu respecta gramajul painii risca amenzi de pana la 10.000 de lei. Sanctiunile sunt prevazute intr-un ordin privind comercializarea painii, emis de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), care urmeaza a intra in vigoare incepand de luna viitoare.

Potrivit actului normativ, gramajul minim al painii comercializate va fi, din septembrie, de 200 sau 300 de grame si va creste numai din o suta in o suta de grame. Atat producatorii cat si comerciantii care nu vor respecta acest gramaj sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 500 si 2.500 de lei, potrivit OUG 21. Sanctiunile pot ajunge, insa, pana la 10.000 de lei, conform Legii 363, privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor.

Directorul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Salaj, Claudiu Silaghi, a declarat ca in controalele desfasurate la nivelul judetului au fost constatate nenumarate nereguli la comercializarea painii. Potrivit acestuia, printre abaterile constatate s-a numarat neafisarea pretului pe unitatea de masura, consumatorul nefiind suficient de bine informat, precum si neincadrarea produselor in cantitatea neta declarata.

La nivel national, controalele privind comercializarea painii s-au lasat cu 178 de sanctiuni contraventionale in valoare de peste 460.000 de lei. Din actiunile de control a reiesit faptul ca pe piata romaneasca se comercializeaza painea cu cresteri ale cantitatii nete intre sortimente foarte variate, respectiv de 5, 10, 15 si 20 de grame pe bucata, diferentele fiind greu sesizabile de consumatorul mediu. Noile prevederi legislative au drept scop tocmai eliminarea practicilor comerciale incorecte si implicit eliminarea posibilitatii de a insela consumatorii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »