Bronzul la solar si efectele sale

Magazin Salajean 17 iunie 2009 0

Bronzul la solar si efectele saleChiar daca bronzul la solar este de multi ani un subiect controversat, multe persoane, in special femeile tinere, sunt putin convinse de efectele nocive ale echipamentelor de bronzat artificial. Ca urmare, din cauza expunerilor abuzive fie la solar, fie la soare, din ce in ce mai multe persoane ajung la cabinetele medicilor dermatologi cu diferite afectiuni ale pielii, cum ar fi cancerul cutanat – melanomul.

Inca din antichitate, grecii si romanii practicau helioterapia (arta divina de a vindeca cu remedii insorite), care, de-a lungul timpului, a fost considerata un mijloc de tratament impotriva anemiei, rabitismului, tuberculozei si diverselor boli de piele. Frumusetea si virilitatea implicau obligatoriu o piele bronzata. Barbatii practicau bronzul integral, in timp ce femeile trebuiau sa ramana la umbra. De la Grecia Antica pana la inceputul secolului al XX-lea, moda bronzului a disparut. Dupa multe secole in care a diferentiat barbatul de femeie, bronzul a devenit un mijloc de diferentiere al poporului de elita. Tenta bruna era considerata o rusine. Tot ce era vizibil (fata, gat, maini) trebuia sa fie cat mai deschis posibil astfel incat sa nu apara nici o confuzie intre oamenii cu tenta brun-inchis, care munceau afara in soare, si casta nobililor. In secolul al XX-lea, expunerea la soare, in scopul bronzarii pielii, devine o moda. In fapt, bronzul devine un fenomen de societate dupa al doilea razboi mondial. In scurt timp apare, se dezvolta si devine accesibila oricarei persoane metoda bronzarii artificiale, indiferent de loc sau anotimp: solarul.

Dintre efectele sedintelor la solar

In ziua de astazi, este uimitor cat de multe femei aleg o piele frumoasa, bronzata, in locul uneia sanatoase, desi exista numeroase dovezi ca radiatiile ultraviolete, indiferent de sursa, cauzeaza cancer de piele. Solarul este un dispozitiv care emite radiatii ultraviolete: 92-98 la suta UVA si 2-8 la suta UVB. Aceste radiatii stimuleaza pigmentarea prin cresterea productiei de melanina – pigmentul care determina culoarea pielii. Cele UVA oxideaza melanina din piele, determinand un bronz rapid, de scurta durata, in timp ce cele UVB cresc productia de melanina din piele producand o bronzare intarziata (apare dupa 72 de ore de la expunere). In afara acestor actiuni asupra pigmentogenezei, ultravioletele au si efecte negative. Expunerea rationala la soare are un efect stimulator asupra functiunilor organismului, implicit asupra pielii. Insa, depasirea limitelor impuse de apararea organismului, atat prin expunerea la soare, cat mai ales prin bronzul la solar, poate duce, pe termen scurt, la inrosirea puternica a pielii, la insolatii sau arsuri, iar pe termen lung, la imbatranirea cutanata si chiar la cancer de piele, ne-a afirmat Augustin Pop, medic primar dermatolog al Sectiei de Dermatologie Salaj din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau.

Cancerul de piele – urmare a expunerilor abuzive

Expunerile intermitente, brutale, intense si cumulul repetat al sedintelor la solar sunt factori ce pot produce sau accelera diferite afectiuni ale pielii ce nu mai pot fi tratate, cum ar fi cancerul de piele: melanomul. Melanomul este o forma de cancer cutanat care isi are originea in celulele producatoare de pigment denumite melanocite. Aceste celule devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza in mod agresiv tesuturile din jur. Chiar daca melanomul este mai putin frecvent decat alte tipuri de cancer de piele, este cel mai grav. Din fericire, poate fi vindecat daca este depistat si tratat in stadiile incipiente cand este localizat doar la nivelul pielii. In stadiile mai avansate, se poate raspandi sau metastaza pe cale hematogena (prin sange) sau limfatica (prin limfa) la alte organe sau la oase, in aceste cazuri fiind mai putin probabila vindecarea. Lampile ultraviolete acasa sau in saloanele speciale dau un procent mai mare de raze ultraviolete, intr-un timp mult mai scurt decat cele solare. Insa, expunerile repetate la aceste aparate multiplica riscul unui melanom, de trei ori mai mult in cazul persoanelor cu pielea mai deschisa la culoare. In fiecare an, in sectie sunt depistati in jur de 70 de salajeni bolnavi de cancer cutanat, dintre care cel putin 10 cu melanoame, a precizat mediul dermatolog, Augustin Pop. Tot el ne-a spus ca efectele actiunii razelor UV sunt daunatoare si in cazul alunitelor, cicatricilor sau petelor de piele, ce ar trebui ferite (acoperite), pe cat posibil, in timpul bronzului.

Unii sustin cauza bronzului la solar

Prima parte buna in ceea ce priveste solarul o reprezinta faptul ca este cea mai rapida metoda pentru a avea o piele bronzata frumos si uniform. Unii cercetatori in domeniu sustin ca solarul este chiar mai sigur decat bronzul natural, si anume, ca prin expunerea controlata la solar, razele UV sunt filtrate, ceea ce nu se poate garanta in privinta bronzului natural (din cauza subtierii stratului de ozon). Ei sustin ca sedintele la solar fixeaza calciul in organism, concomitent cu stimularea sistemului imunitar, ca intareste organismul la efort fizic si aduce o stare psihica buna, pozitiva si optimista si ca, totodata, aceste raze UV ajuta organismul sa previna aparitia osteoporozei prin producerea de vitamina D3.

Sfaturi pentru un bronz sanatos

Din pacate, multi oameni ignora riscurile expunerilor prelungite si abuzive la atat la soare, cat si in saloanele de bronzat artificial (solarul). Astfel ca, dr. Augustin Pop subliniaza faptul ca efectele nocive ale radiatiilor ultraviolete asupra pielii – ridare, depigmentare sau pete mai pigmentate – se intensifica pe parcursul a perioade lungi de timp, efecte putand aparea si dupa 10, pana la 30 de ani mai tarziu. Necunoasterea acestor lucruri este probabil motivul pentru care bronzatul se bucura inca de o mare popularitate, mai ales in randul tinerilor. De aceea, medicii dermatologi recomanda cu insistenta limitarea expunerilor la soare la maximum 90 de minute pe zi (dupa expunerile progresive din primele zile) si folosirea permanenta a cremelor fotoprotectoare, si, cu precadere, limitarea sedintelor la solar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »