Branzeturile si produsele de origine animala vandute in piata trebuie ambalate

Magazin Salajean 13 ianuarie 2009 0

Branzeturile si produsele de origine animala vandute in piata trebuie ambalate

Micii producatori trebuie sa isi ambaleze corespunzator marfa scoasa la vanzare daca nu vor sa se aleaga cu sanctiuni usturatoare. Astfel, branza si produsele de origine animala, comercializate in piete, vor fi ambalate ca la supermarket. Conform normelor europene, producatorii sunt obligati ca, pana la sfarsitul lunii ianuarie, sa indeplineasca toate cerintele de vanzare cerute de Autoritatea Sanitar Veterinara, altfel risca sa isi piarda dreptul de comercializare. Pentru ca micii producatori sa poata vinde produsele obtinute de la animale, trebuie sa se inregistreze la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj in vederea obtinerii Documentului de inregistrare sanitara veterinara. In vederea obtinerii acestui document, micii producatori trebuie sa depuna la sediul institutiei o cerere tip si sa achite o taxa in valoare de 10 lei pentru produsele primare (lapte crud, oua, miere, peste etc), respectiv 300 de lei pentru produsele procesate (produse lactate, produse din carne etc) destinate vanzarii cu amanuntul pe teritoriul national. Produsele de origine animala destinate vanzarii trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte: sa provina de la animale sanatoase care au toate actiunile sanitare veterinare obligatorii efectuate, sa prezinte si sa nu fie falsificate caracteristicile organoleptice (culoare, miros, gust si consistenta) specifice produsului. Totodata, produsele trebuie sa fie transportate, pastrate si prezentate spre vanzare in ambalaje curate, neruginibile si usor de spalat si dezinfectat si sa ofere informatii consumatorului privind numele producatorului, denumirea produsului si data obtinerii, ne-a comunicat Vasile Chindris, seful Serviciului de Igiena din cadrul DSVSA Salaj.

Produsele de origine animala care se afla acum pe tarabele comerciantilor din piata vor trebui ambalate conform normelor europene: ele trebuie comercializate intr-un spatiu care sa respecte normele de igiena si, obligatoriu, sa existe pe ambalaj informatii despre produs si data expirarii. Asta inseamna ca branza, care pana acum era gustata la discretie, va fi bine ambalata si cumparata fara a fi incercata. Dupa cum ne-a precizat administratorul Pietei Centrale agroalimentare Zalau, nu am primit nici un fel de indicatii cu privire la noile norme ce vor intra in vigoare de la 1 februarie. Tot ce stiu este din alte surse mass-media. Nici reprezentantul Autoritatii Sanitar Veterinare din incinta pietei nu a fost informat in acest sens. Am aflat si opinia vanzatorilor de branzeturi din Piata Centrala Agroalimentara Zalau. Pana acum nu am primit nici o instiintare, nu ne-a spus nimeni nimic. Nu ne convine ca trebuie sa ne ambalam marfa, deoarece omul care vine la piata vine pentru ca vrea sa vada si sa guste ceea ce cumpara. E o traditie sa vindem branza, lapte, smantana proaspata la tarabele din piata. Nimeni nu s-a aratat nemultumit de produsele noastre. De altfel, trebuie sa ambalam de acasa marfa in diferite gramaje pentru a o putea vinde. E o munca in plus pentru noi, alti bani dati pe ambalarea produselor. Si asa ne vindem marfa la preturi mult mai mici decat ar trebui, acum pierdem si mai mult. Dar trebuie sa ne conformam cerintelor, ca sa nu ne alegem cu amenzi, si-au spus oful comerciantii.

Noile reguli au fost publicate in monitorul oficial inca din luna decembrie 2008, desi trebuiau sa intre in vigoare la inceputul anului trecut. Intr-un final, noile norme vor trebui respectate in mai putin de trei saptamani, astfel ca producatorii trebuie sa obtina autorizatie de comercializare de la directia sanitar-veterinara judeteana. Actele trebuie sa fie gata pana la sfarsitul lunii, altfel, comerciantii risca amenzi usturatoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »