Bolnavii cu afectiuni profesionale cronice, uitati de Lege

Magazin Salajean 26 ianuarie 2007 0

Bolnavii cu afectiuni profesionale cronice, uitati de Lege

Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Salaj, in colaborare cu Spitalul Judetean a organizat ieri, 25 ianuarie, consfatuirea judeteana cu tema Legislatia europeana si romaneasca, in domeniul medicinii muncii. In acest cadru Dr. Florin Moldovan – medic primar specialist in medicina muncii, a prezentat un referat despre Standardele europene privind sanatatea si securitatea in munca. La evenimet au participat medici de familie, serviciile de protectie a muncii, reprezentanti ai patronatului, ai liderilor de sindicat, precum si bolnavi cu afectiuni profesionale cronice.

Legea 346/ 2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale da mari batai de cap multor persoane din judetul Salaj, care sunt complet dezorientate in privinta drepturilor pe care le au. Prin ordinele ministrului Sanatatii si a Ministrului Muncii Solidaritatii Socialesi familiei, acest act normativ a fost actualizat. In opinia dr. Moldovan, aceasta lege este interpretata de fiecare in parte in mod diferit, existand o problema la implementarea acesteia. Problema nu consta in faptul ca un functionar public nu a inteles o lege. Problema este ca nu se cer instructiuni, a opinat dr. Moldovan.

Un exemplu elocvent este reaplicarea legislatiei privind protectia sociala a bolnavilor cu boli profesionale. Protectia sociala are ca fundament Legea 346/ 2002 -actualizata si mentioneaza drepturile de care se bucura persoanele care s-au asigurat la fondurile de risc, de accidente de munca si boli profesionale. Drepturile se extind, de asemenea, si asupra pensionarilor care s-au imbolnavit in conditiile de munca din regimul trecut.

Nu reprosez diferentele care sunt in citirea unei legi, ci reprosez faptul ca nu s-au cerut instructiuni scrise de la organele abilitate, din Bucuresti, pentru a sti cu cine ne luptam, a opinat medicul specialist. Printre drepturile pe care le au asiguratii se numara: asistenta de urgenta la locul accidentului, in mijloacele de transport specializate si in unitati sanitare; tratament medical ambulatoriu, prescris de medic; tratament de recuperare functionala in unitati speciale, precum si analize medicale si medicamente.

Cine minte si de ce?

Dr. Florin Moldovan precizeaza ca, potrivit articolului 18 – paragraful 16 din Ordinul MSP 825/ 2006 tratamentul prescris de medicul de medicina a muncii se comunica medicului de familie prin scrisoare medicala. Medicul de familie, la randul sau, raporteaza lunar, numarul si valoarea prescriptiilor medicale, prescrise in baza scrisorii medicale primite de la medicul de medicina a muncii. Pe baza centralizarii datelor transmise de medicul de familie, Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) transmite Casei Teritoriale de Pensii, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a realizat prescrierea, solicitarea de decontare, care se va realiza in termen de 30 de zile.

Toate aceste analize medicale, medicamentele, precum si tratamentele balneare ar trebui sa fie gratuite, iar daca cei de la Casa de Asigurari de Sanatate considera ca nu nu sunt gratuite, acestia au obligatia deontologica sa solicite instructiuni la Bucuresti si sa le transmita mai departe in teritoriu. In cazul in care greseala este la nivel national trebuie sa se semnaleze acest fapt. Indiferent daca se minte pe plan national sau pe plan local, sindicatele trebuie sa demareze lupta sindicala, a precizat Moldovan.

La aceasta consfaturie au mai luat parte si 10 bolnavi cu boli dobandite in urma conditiilor grele de munca la care au fost supusi. Am stat de vorba cu o parte dintre ei pentru a afla cu ce greutati s-au confruntat si cu care, inca, se mai confrunta.

Rozalia Jurca, 54 de ani, fosta muncitoare in Armatura, la Turnatorie a spus ca in timpul cat a lucrat in aceasta intreprindere a fost trimisa doar de 6 ori la controlul periodic. Acest control se efectua la Cluj, insa, dupa revolutie, odata cu democratia asta, nu am mai avut parte de absolut nimic. In ceea ce priveste tratamentul balnear, nici nu s-a pus problema. Inclusiv toate spitalizarile pe care le-am efectuat, medicamentele si interventiile chirurgicale, le-am platit din buzunarul propriu. Printre bolile de care sufar se numara spondiloza cervicala si lombara, iar pensia de care am parte in ziua de astazi este in valoare de 350 RON. Dupa 19 de ani de munca, nu m-am ales cu nimic, doar cu bolile de care sufar in prezent, a spus cu naduf aceasta.

Un alt uitat al sistemului sanatatii este si Iosif Barna, in varsta de 60 de ani. Muncitor tot in Armatura, sectia Turnatorie- timp de 19 ani, sufera de silicoza. In ceea ce priveste medicamentele si tratamentele balneare de care trebuia sa am parte in mod gratuit, nu am auzit nimic de cativa ani incoace. M-am si inbolnavit, in timpul cat am lucrat la Armatura, iar un an de zile am fost tot in concediu medical. Cat despre pensie, ce sa va mai spun? Am 370 de RON si ma descurc asa cum pot, a declarat acesta.

Al treilea bolnav cu care am discutat a fost Dumitru Sabau, in varsta de 62 de ani, tot muncitor in Turnatorie. 21 de ani am lucrat in Turnatorie, si m-am imbolnavit de silicoza, ciroza, din cauza conditiilor grele in care am lucrat. Am fost diagnosticat si cu tumoare pe intestinul gros, motiv pentru care a trebuit sa ma duc in Cluj la control. Toate interventiile, medicamentele si tot ce am avut nevoie a trebuit sa le platesc din buzunarul meu. Cu o pensie de 396 de RON nu ajung sa ma descurc in viata, in plus, medicamentele de care am nevoie sunt foarte scumpe.

Oare cine-o fi de vina, cine-o fi gresit? Va las pe dumneavoastra sa trageti concluziile…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »