Bolile transmisibile trebuie declarate obligatoriu

Magazin Salajean 19 iunie 2007 0

Guvernul Romaniei a stabilit ca medicii au obligatia sa declare telefonic cazurile de boli transmisibile depistate. Indatorirea se refera la botulism, antrax, febra tifoida si paratifoida, tetanos, tetanos neonatal, difterie, infectie rubeolica congenitala NN, gripa umana cauzata de un nou subtip, holera, malarie, pesta, lepra, meningite virale s. a. m. d.. Cazurile se transmit serviciului de supraveghere si control a bolilor transmisibile din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica judetene.

Executivul a stabilit metodologia de raportare si de colectare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile, adaptand astfel sistemul legislativ privind prevenirea si controlul acestora la cerintele reglementarilor comunitare. Astfel, a fost aprobata fisa unica de raportare a cazurilor cu declarare nominala obligatorie, in vederea implementarii sistemului de alerta precoce si raspuns rapid privind prevenirea si controlul bolilor transmisibile. Responsabilitatea pentru multiplicarea si distribuirea fiselor unice de raportare catre furnizorii de servicii medicale revine ASP-urilor judetene.

Pentru toate bolile prevazute in fisa unica de raportare, dupa stabilirea diagnosticului de caz suspectat sau confirmat, furnizorii de servicii medicale trebuie sa completeze fisa si s-o inainteze ASP-ului, in termen de cel mult 5 zile de la data depistarii/confirmarii, prin fax, curier rapid sau posta. Pentru raportarea cazurilor de infectie HIV/SIDA, tuberculoza si alte boli transmisibile se utilizeaza fisele de supraveghere si raportare specifice. Personalul care are acces la datele de identitate din fisa unica de raportare este obligat sa pastreze confidentialitatea datelor si sa aplice masurile de protectie a acestora, conform legii.

Directorul executiv al ASP Salaj, dr. Dana Pop, a spus ca fiecare caz depistat are o anumita frecventa, motiv pentru care raportarea telefonica difera de la caz la caz. Pe langa raportarea telefonica, la fiecare sfarsit de luna medicii se prezinta la sediul ASP pentru la preda raportul pe suport de hartie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »