Bolile si indolenta parintilor ucid copiii

Magazin Salajean 23 noiembrie 2010 0

Bolile si indolenta parintilor ucid copiii

Mortalitatea infantila este un capitol sumbru pentru Romania, tara cu cea mai ridicata rata a deceselor la copiii cu varsta de pana la 5 ani din Uniunea Europeana, cu o medie a mortalitatii infantile de peste doua ori mai mare fata de celelalte tari. Bolile multiple, adesea suprapuse la acelasi micut, dar si accidentele cauzate de neglijenta, inconstienta sau nestiinta mamei sunt toate semne ale unei sperante de viata tot mai scazute pentru micuti. Salajul nu face exceptie de la graficele nationale si, cu toate ca fata de situatia inregistrata cu zece ani in urma stam mai bine, cifrele raman in continuare ingrijoratoare.

In timp ce media mortalitatii infantile in Uniunea Europeana este de 4,59 la o mie de nascuti vii, in Romania decedeaza 10,1 copii la o mie de nascuti vii. Rata nasterilor premature, un factor de risc major al mortalitatii infantile, se ridica in Romania la 9 la suta, dublu fata de alte state europene, ceea ce face ca tara noastra sa inregistreze cele mai multe decese infantile din Uniunea Europeana, potrivit datelor date publicitatii in 2010 de catre Asociatia Romana de Neonatologie. Prematuritatea si complicatiile pe care aceasta le induce reduc drastic speranta de viata a celor aproximativ 20.000 de copii care se nasc anual inainte de termen.

Vinovate pentru toate aceste decese sunt anomaliile congenitale si afectiunile aparute in perioada perinatala, in aproape jumatate din cazuri (48 la suta), bolile aparatului respirator, cele infectioase si parazitare (30 la suta) si accidentele (10 la suta). Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat toate aceste decese pot fi prevenite, dar ori se face prea putin, ori eforturile autoritatilor se pierd in vant, in lipsa unei strategii solide, intocmite astfel incat efectele sa fie simtite pe termen lung.

Lipiti de mijlocul clasamentului

La nivel de nord-vest, lucrurile nu sunt prea diferite decat in celelalte regiuni de dezvoltare. Intr-adevar, rata mortalitatii infantile pe judete arata diferente intre anii 1990 si 2008, semn ca lucrurile au evoluat in bine cat de cat. Totusi, dat fiind ca suntem in secolul al XXI-lea, statisticile negre raman la fel de greu de suportat, cu atat mai mult cu cat este vorba despre copii, cei pe care majoritatea populatiei ii doreste enorm, privindu-i dupa cum zice si batraneasca vorba ca pe ochii din cap.

Salajul inregistra in 1990 o rata a mortalitatii infantile de 26,6 la mie, situandu-se dupa judetele Maramures (28,2 la mie) si Bihor (28 la mie), dar in fata vecinilor bistriteni (25,3 la mie), satmareni (21,6 la mie) si clujeni (19,5 la mie). In anul 2008, statisticile arata ca judetul nostru se mentine la mijlocul clasamentului, cu o rata a mortalitatii infantile de 11,4 la mie, dupa Satu Mare (13,8 la mie) si Bistrita Nasaud (11,7 la mie), dar in fata judetelor Cluj (10,2 la mie), Bihor (10,1 la mie) si Maramures (10 la mie). Faptul ca am ramas la mijlocul clasamentului arata ca nu am evoluat indeajuns de mult si mai tare atarna in balanta acest lucru decat gandul ca se putea si mai rau.

Potrivit datelor oferite de managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Ioan Muresan, in primele zece luni din 2010, aici au fost inregistrate 1.463 de nasteri si opt decese la copii sub un an, rezultand o rata a mortalitatii infantile de 5,46 la mie, in timp ce in perioada similara a anului trecut, statistica indica 1.542 de nasteri si 15 decese la acelasi segment de varsta, rata mortalitatii infantile fiind de 9,73 la mie. De asemenea, in intreg anul trecut, au fost inregistrate 1.813 nasteri si 17 decese la sugarii sub un an, rata mortalitatii infantile pe cele 12 luni fiind de 9,38 la mie.

Nasteri premature cu duiumul

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica in 2009, trebuie sa ne ingrijoreze si nasterile premature sau care au intampinat dificultati. Astfel, din cei 222.388 de copii nascuti, 17.383 au avut sub 2,5 kilograme, iar 10.635 de copii au venit pe lume inainte de 36 de saptamani. Cauzele directe care duc la nasterile inainte de termen sunt lipsa educatiei medicale a mamei, absenta consultului medical periodic din perioada sarcinei, aproape jumatate dintre femeile care nasc prematur nebeneficiind de consultatii prenatale sistematice.

Pe de alta parte insa, acelasi Institut National de Statistica arata ca si numarul de nou-nascuti a scazut in 2010 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, in iunie s-au nascut cu 151 mai putini bebelusi decat in aceeasi luna a anului trecut, in mai au fost cu 2.173 mai putini, iar in aprilie 2010, numarul nascutilor-vii a fost cu 1.226 mai mic decat in aprilie 2009.

Salvati copiii prin

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »