Bolile de plamani si inima ridica rata mortalitatii in Spitalul Judetean

Magazin Salajean 3 aprilie 2008 0

Bolile de plamani si inima ridica rata mortalitatii in Spitalul JudeteanSistemul de Sanatate este unul care primeste printre cele mai mari sume de bani de la bugetul de stat. Cu toate acestea, sunt cazuri care nu reusesc sa fie tratate, pacientii ajungand sa moara pe patul de spital sau in sala de operatie. Lipsa de dotari, stadiul avansat al bolilor in momentul in care suferinzii se prezinta la doctor sau, in unele situatii, culpa medicilor sunt cauze care duc la cifre negre in statisticile unitatilor spitalicesti.

La Spitalul Judetean de Urgenta Salaj – Zalau, rata mortalitatii intraspitalicesti a fost, per ansamblu, mai mica decat media nationala in anul 2007, fiind de 0,8 procente fata de 1,32 la suta cat s-a inregistrat la nivel national. Cu toate acestea, unele sectii din ambulatoriul de specialitate au saltat dureros de mult in ceea ce priveste procentajul inregistrat la mortalitatea pacientilor. Astfel, in lista cu cifre negre se afla Sectia de Pneumoftiziologie, unde procentul de 3,58 este mult mai mare decat cel de doar 1,45 inregistrat la nivel national. Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Salaj – Zalau, Codruta Puscas, tot mare – de 3,67 la suta – este si rata mortalitatii intraspitalicesti in Sectia de Neurologie, dar aceasta nu depaseste media nationala de 4,16 la suta. Rata ridicata a deceselor din spital, in aceste doua sectii, este intalnita si in alte spitale judetene din tara, iar specialistii o explica prin complexitatea si gravitatea mare a cazurilor care ajung acolo.

Alta sectie care a avut, anul trecut, cea mai ridicata rata a mortalitati, 4,19 dintr-un numar de 100 de bolnavi, fata de media nationala de 6,3 la suta este Sectia de Cardiologie Terapie Intensiva. Si aici, cazurile care sunt aduse la spital sunt deosebit de grave, iar cadrele medicale nu reusesc sa le salveze. De altfel, Cardiologia TI este o sectie unde un numar destul de mare din pacientii internati mor in primele 24 de ore de la internare.

Procente triste au si sectiile Boli Infectioase (0,46 la suta fata de 0,34 la suta media nationala) si Neonatologie (1,83 la suta comparativ cu 0,56 la suta la nivel national). Din pacate, nici la Chirurgie nu ne situam sub media pe tara, avand o rata a mortalitatii de 1,97 la suta comparativ cu cele 1,55 de procente inregistrate anul trecut la nivel national.

Daca aceasta situatie a caracterizat anul trecut, primele doua luni din 2008 nu aduc imbunatatiri pe segmentul discutat astazi. Ba, mai mult, cifrele sunt si mai triste decat cele de pana acum. La Cardiologie Terapie Intensiva, rata mortalitatii pe ianuarie si februarie este de 4,88 la suta, in timp ce la Neurologie atinge chiar 6,83 de procente. La Sectia de Pneumoftizilogie, mai mult de cinci pacienti dintr-o suta de bolnavi internati au decedat, procente mai mari ca media nationala de anul trecut inregistrandu-se si la Pediatrie, Neonatologie (nou nascuti) si Medicina Interna.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »