Bolile cardiovasculare fac ravagii printre salajeni

Magazin Salajean 3 noiembrie 2010 0

Bolile cardiovasculare fac ravagii printre salajeni Peste jumatate din totalul deceselor din Europa sunt provocate de bolile de inima, arata un studiu recent efectuat in Marea Britanie, in timp ce, la nivel mondial, afectiunile cardiovasculare reprezinta prima cauza a ratei mortalitatii. Statistica pentru Romania este neagra la acest capitol, intrucat si in tara noastra, ca si la nivel mondial, procentajul celor rapusi de aceste afectiuni este enorm. Alarmant este ca bolile sunt depistate la varste tot mai fragede, numarul lor fiind in crestere de la un an la altul.

Daca in anul 2009, au fost nou diagnosticate 5.977 de afectiuni cardiovasculare, iar anul curent a inceput cu 47.768 de afectiuni luate in evidenta, in primele noua luni ale lui 2010, au fost diagnosticate alte 4.153 de afectiuni circulatorii. Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, la finele aceleiasi perioade de timp, erau in evidentele cabinetelor de medicina de familie 49.191 de afectiuni cardiovasculare.

Este un numar ingrijorator de mare, iar cazurile pot fi cu atat mai grave cu cat o persoana poate fi diagnosticata cu multiple afectiuni cardiovasculare. In plus, un lucru care ingreuneaza tratarea acestor boli este depistarea lor tarzie, ce tine de faptul ca, din comoditate, din lipsa de bani, dar si de frica de ceea ce ar putea auzi ca diagnostic, romanii se prezinta la medic doar in ultimul moment, atunci cand se simt foarte rau.

Din nefericire, in multe cazuri boala este deja intr-un stadiu avansat, ridicand probleme in administrarea si eficacitatea tratamentului. Lucrul este cu atat mai grav cu cat numeroase boli nici macar nu au simptome evidente, iar cand bolnavul in sfarsit percepe o alterare a starii de sanatate, ignora semnele in speranta ca vor disparea sau ca lui nu i se poate intampla nimic rau.

Diagnostic de ultima clipa

Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »