Blocul E24, pus la pamant

Magazin Salajean 3 octombrie 2007 0

Blocul E24, pus la pamant

In ciuda solicitarilor E.ON Gaz, ca demolarea blocului E24 din Zalau sa fie amanata, procurorii si autoritatile locale au hotarat ieri ca imobilul trebuie pus la pamant. Arhitectul Szekeres Gero a declarat ca blocul ar trebui demolat prin fixarea unor cabluri la stalpii ce sustin constructia si tragerea acestora cu doua utilaje de mare tonaj.

Ieri dimineata perimetrul de siguranta al zonei a fost largit, iar populatia adunata aici a fost atentionata sa se indeparteze spre evitarea producerii de accidente.

Demolarea propriu-zisa a inceput in jurul orei 13:20, dar pe parcursul a trei ore toate incercarile de a provoca prabusirea etajelor au ramas fara succes. Toate cablurile folosite de firma constructoare au cedat, determinand specialistii sa caute alte solutii prin care imobilul sa fie demolat. In jurul orei 16 s-a reusit totusi indepartarea stalpilor de sustinere, iar cablurile au fost legate de unul din zidurile ce sprijineau etajul intai. Pentru ca nu mai putea fi vorba ca blocul sa fie mentinut in picioare, constructorul a continuat actiunera de demolare in ciuda dificultatilor intampinate.

Dupa patru ore de incercari nereusite, in care cablurile au cedat, prefectul Andrei Todea a cerut de la armata cabluri de tanc mult mai rezistente cu care actiunea de demolare sa poata fi continuata.

Dupa ce s-au dus cablurile de la armata s-a reusit demolarea partiala a blocului. Parterul a disparut, iar constructia s-a inclinat cu aproximativ 20 de grade. Asa cum a spus arhitectul, scara vecina, E 26, nu a fost afectata pana in acest moment al actiunii, structura si fundatia ei dovedindu-se rezistente. La ora redactarii materialului (n.r. 18) autoritatile cautau solutii pentru prabusirea controlata si completa a blocului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »